Represiunea comunistă și rezistența contra bolșevismului, materie pentru elevi

comunism / Sursă foto: tourocomunism.com

Represiunea comunistă și rezistența contra bolșevismului vor fi studiate ca materie opțională de eleviii din Republica Moldova.

Represiunea comunistă și rezistența contra bolșevismului vor putea fi cunoscute de adolescenți datorită Curriculei opționale dedicate acestui subiect, a anunțat Alexandru Postica, președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova.

Represiunea comunistă, materie școlară opțională

Astfel, elevii vor afla adevărul despre represiunea și rezistența împotriva regimului comunist de ocupație din Basarabia.

„În ședința Consiliului Național pentru Curriculum și Evaluare din 19 ianuarie 2024 a fost aprobată (cu propuneri și comentarii), Curricula la disciplina opțională pentru clasele a IX-a gimnaziu și X-XII-a liceu, dedicată studiului represiunilor și rezistenței comise de către Regimul totalitar comunist de ocupație din secolul XX.

Disciplina opțională are menirea de a dezvolta și consolida competențele specifice disciplinei istoria românilor și universală și a înțelege mai profund, de către elevi, a fenomenului represiunilor la nivel local, regional și internațional. Disciplina opțională derivă din disciplinele Istoria românilor și universală și Educație pentru societate, scopul fiind extinderea competențelor acestor discipline și formare altora noi”, a mai spus inițiatorul.

Represiunea comunistă, studiată cu ajutorul istoricilor consacrați

„Disciplina opțională vine să contribuie la atingerea idealului educațional al Republicii Moldova stipulat în Codul educației (art. 6): „formarea personalității cu spirit de inițiativă, capabile de autodezvoltare, care posedă nu numai un sistem de cunoștințe și competențe necesare pentru angajare pe piața muncii, dar și independență de opinie și acțiune, fiind deschisă pentru dialog intercultural în contextul valorilor naționale și universale asumate”, a scris Alexandru Postica pe FB.

„Am lansat Inițiativa încă în anul 2022, aceasta a fost susținută plenar de comunitatea istoricilor și profesorilor de istorie din Republica Moldova. Aș dori să aduc mulțumiri pentru aportul extraordinar, voluntar și dezinteresat al colectivului de autori coordonat de Petru Golban, profesor de istorie, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, or. Chișinău”, a mai scris președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova.

Cine a contribuit la realizarea programei

Alexandru Postica i-a menționat și pe ceilalți specialiști implicați: profesoarele de istorie Gherman Ala, Petrovici Silvia, dr. Bîtcă Ana, conf. univ. dr. Tihonov Ludmila și Moroșan Liliana. Recenzenți ai documentului sunt Dr. Hab. Prof. Univ. Petrencu Anatol, Dr. în istorie Nadia Cristea, directoare Liceul Teoretic „Pro Succes”, Dr. în pedagogie Pavel Cerbușca, director Liceul Teoretic Republican „Aristotel” și Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova.

„Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici al cărei Președinte sunt, dorește să mulțumească pentru aportul semnificativ și valoros al următoarelor persoane care au susținut acest concept, inclusiv cu propuneri și redactări – Prof. Dorin Popa, Dr. Hab. Ion Negrei, Dr. Virgiliu Bârlădeanu, Dr. Ilie Popa, Dr. Mihai Tașcă, Prof. Viorel Bolduma, Dr. Cosmin Budeanca, Dr. Octavian Ticu, Dr. Valentin Burlacu, Dr. Conf. Univ. Silvia Corlăteanu-Granciuc, Dr. Hab. Elena Negru, Dr. hab. Ion Șișcanu”, a mai scris inițiatorul proiectului.

„Este un bun început de an comemorativ, când se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări a basarabenilor în Gulag-ul sovietic”, a încheiat Alexandru Postica.