Doi parlamentari ai opoziţiei din Hong Kong au fost arestaţi, miercuri, sub acuzația că au participat la una dintre manifestaţiile din vara anului 2019.
Autorităţile controlate de dictatura comunistă de la Beijing au intensificat reprimarea mişcării în favoarea democraţiei în fosta colonie britanică.
Lam Cheuk-ting şi Ted Hui au fost arestaţi la primele ore ale dimineţii la domiciliile lor, potrivit Partidului Democrat şi comunicatelor de pe conturile lor de Facebook, preluate de France Presse și Agerpres. O sursă din poliţie a confirmat arestarea lor, precum şi a altor 14 persoane, într-o operaţiune desfășurată miercuri dimineaţă în legătură cu unele dintre manifestaţiile pro-democraţie din iulie 2019.
Lam şi Hui fac parte din opoziţie în Consiliul Legislativ (LegCo, parlamentul local), unde nu ezită să critice în mod frontal autorităţile chineze şi pe cele din Hong Kong.
O postare pe pagina de Facebook a lui Lam a indicat că el a fost arestat sub „suspiciunea că ar fi participat la o revoltă pe 21 iulie” 2019. În acea zi, alesul şi zeci de protestatari au fost atacaţi brutal în oraşul Yuen Long de susţinătorii guvernului, dintre care unii sunt suspectaţi de apartenenţă la Triade.
Poliţia a întârziat să sosească, iar câţiva poliţişti au fost filmaţi când îi lăsau să plece pe agresorii înarmaţi. Aceasta a contribuit la amplificarea neîncrederii populaţiei în forţele de securitate, pe fondul protestelor fără precedent care au durat luni de zile de la retrocedarea din 1997.
Lam a fost, de asemenea, inculpat pentru „conspiraţie pentru a provoca daune proprietăţii şi a obstrucţiona justiţia”, potrivit comunicatului regimului.
Biroul lui Hui a publicat de asemenea o înregistrare video cu arestarea sa, în timpul căreia poliţiştii declară că el este urmărit penal mai ales pentru tentativă de obstrucţionare a justiţiei. Ted Hui a fost luat în cătuşe. Partidul său a declarat că arestarea are legătură cu o manifestaţie din 6 iulie 2019.
Din iunie până în decembrie 2019, Hong Kongul a trecut prin cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa către China, în 1997, cu manifestaţii aproape zilnice, care uneori au degenerat în violenţe, pentru a denunţa declinul libertăţilor şi ingerinţele dictaturii comuniste de la Beijing.
La sfârşitul lunii iunie 2020, China a impus o lege draconică și antidemocratică a securităţii naţionale în teritoriu, care a sporit controlul guvernului regimului de la Beijing asupra Hong Kongului.
Mulţi militanţi pro-democraţie denunţă un text liberticid despre care spun că pune capăt principiului „O ţară, două sisteme”, stabilit în timpul retrocedării din 1997 şi care garanta populaţiei din Hong Kong libertăţi necunoscute în restul Chinei până în 2047.
O duzină de figuri ale mişcării pro-democraţie au primit interdicţie în iulie să candideze la următoarele alegeri pentru LegCo. Peste 9.000 de persoane au fost arestate în Hong Kong din iunie 2019.