Represaliile Huawei. Doi canadieni, inculpați pentru spionaj în China

Represaliile Huawei. Doi canadieni, inculpați pentru spionaj în China

Fostul diplomat canadian Michael Kovrig și compatriotul său, Michael Spavor, deținuți de 18 luni în China, riscă chiar pedeapsa capitală.

Beijing continuă să nege orice legătură a inculpării celor doi cu arestarea, în Canada, a fostei directoare financiare a gigantului telecom chinez Huawei, la cererea Statelor Unite.

Cazul Kovrig-Spavor continuă să tensioneze relațiile sino-canadiane de aproximativ doi ani.

Mai mult, Beijingul i-a inculpat oficial pe Michael Kovrig și pe Michael Spavor pentru „spionaj” , în numele „securității naționale”, a indicat parchetul chinez.

Michael Kovrig, fost diplomat aflat în post la Beijing, și Michael Spavor, consultant și om de afaceri, specialist în Coreea de Nord, sunt acuzați de „spionaj” și de „divulgarea de secrete de stat”.

Cei doi canadieni au fost reținuți în decembrie 2018, la scurt timp după arestarea în Canada (la cererea justiției americane) a fiicei fondatorului Huawei, Meng Wanzhou.

Aceasta din urmă este acuzată de Statele Unite că a ocolit sancțiunile americane aplicate Iranului.

Arestarea lui Meng Wanzhou a deschis o criză diplomatică fără precedent între Ottawa și Beijing.

Procedurile care îi vizează pe cei doi canadieni sunt larg percepute în Occident ca o măsură de represalii a Chinei față de arestarea fostei directoare a gigantului Huawei.

O acuzație pe care China a respins-o ferm. Beijing afirmă că țara „este un stat de drept”, chiar dacă justiția rămâne sub influența Partidului Comunist Chinez.

Dar autoritățile chineze au lăsat de mai multe ori să se înțeleagă că eliberarea lui Meng Wanzhou este o condiție indispensabilă pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Ottawa și Beijing.

Premierul canadian Justin Trudeau a estimat, luna trecută, că Beijingul „nu înțelege” independența sistemului judiciar Canadian, persistând în a face presiuni asupra guvernului pentru a obține eliberarea lui Meng Wanzhou.

Luna trecută, instanțele canadiene s-au pronunțat asupra continuării procedurii care o vizează pe Meng, încordând și mai mult relațiile cu autoritățile chineze, care păreau să creadă în eliberarea sa.

Beijing a avertizat apoi Canada „să nu continue pe calea greșită”.

Un purtător de cuvânt al diplomatiei chineze, Zhao Lijian, a declarat vineri că acuzațiile împotriva celor doi canadieni sunt „deosebit de grave”. „Faptele sunt clare, iar dovezile sunt suficiente”, a spus el.

„Folosim o gamă largă de presiuni publice și private pentru a ne asigura că totul este făcut pentru a-i aduce acasă pe cei doi”, a declarat vineri premierul Justin Trudeau.

De asemenea, Trudeau a declarat că este „foarte dezamăgit” de deciziile chineze și a spus că este o încercare clară de a face presiuni asupra autorităților canadiene pentru eliberarea lui Meng Wanzhou, care a fost plasată în arest la domiciliu în decembrie 2018.