Organizaţia "Reporteri fără Frontiere" şi echipa de avocaţi europeni ai lui Julian Assange fac demesuri pentru a-i obţine acestuia azil politic în Franţa.
Assange este în prezent închis în Marea Britanie, iar luni începe, la Londra, procesul privind extrădarea sa în Statele Unite, unde ar urma să fi judecat pentru spionaj - acuzaţie pentru care s-a cerut deja condanarea la 175 de ani de detenţie.
Reuniţi la Paris, jurnaliştii şi avocaţii au tras un semnal de alarmă privind amestecul politic al Statelor Unite şi totodată atingerea adusă libertăţii presei.
Australianul Julian Assange a publicat pe siteul său WikiLeaks, în urmă cu 10 ani, milioane de documente confidențiale în care sunt relevate scandaluri de corupție și spionaj, violări ale drepturilor omului și crime în zeci de țări, documente care au fost preluate și investigate apoi de mass media din întreaga lume, ceea ce a determinat justiția din Statele Unite să îl urmărească pe Assange pentru spionaj, nerecunoscându-i statutul de jurnalist de investigație.
Organizația "Reporteri fără Frontiere" refuză să accepte ca această contribuție majoră adusă de Julian Assange jurnalismului și informării publicului să fie tratată ca un act de spionaj, potrivit secretarului său general Christophe Deloire.
„Acuzarea lui Assange de spionaj nu este decât o ameninţare pentru viitorul jurnalismului şi al mass media. Assange este obiectul unei persecuţii politice şi judiciare, care l-a obligat să se refugieze timp de şapte ani în Ambasada Ecuadorului din Londra şi care este cauza actualei sale detenții. Îi cerem justiţiei americane și Administrației Trump să pună capăt acestei proceduri. Îi cerem de asemenea justiției britanice să refuze extrădarea lui Assange”, a spus Christophe Deloire.
Echipa de avocați europeni îl va întâlni în curând pe președintele Emmanuel Macron pentru a-i cere azil politic pentru Julian Assange. În Elveția un grup de ONG-uri face demersuri similare.