Reportaj! Talciocul lui Taica Lazăr, noul bâlci al marilor sărbători creștinești

Targ-la-Costesti-

Când auzi ca se ma fac bâlciuri în România, prima senzație este că nu toate lucrurile frumoase s-au făcut praf în numai 30 de ani. Partea cea mai proastă este că denumirea de ”bâlci” a fost golită de semnificații și în locul rămas liber s-a așezat un substitute grotesc, care nu te lasă să uiți câtă sărăcie e în țară.

La cinci, hai, șase, kilometri de Horezu, capitala ceramicii populare a României, se află comuna Costești. Mare, întinsă, cu oameni gospodari, așa după cum arată casele și curțile din zonă.

Aici, an de an, pe 15 august și pe 8 septembrie, de cele două sărbători de Sfântă Marie, se țineau două vestite bâlciuri. Bâlciul este prin definiție un loc de poveste, un loc al bucuriei, delimitat nefericit de drastic în spațiu și timp, care adăpostește lucruri, întâmplări și snoave fabuloase.

De la un bâlci, niciun ziarist nu are cum să revină în redacție cu tolba goală, mai ales cei care, în copilărie, au mai trecut prin astfel de adunări pestrițe. Drept pentru care, ne-am luat un sac mare și am plecat la pomul lăudat…

Balena din Costești

Înainte de toate, am să vă spun că, acum, am aflat lucruri foarte interesante despre această comună, și, mă voi lăuda ca aceste noi elemente le-am aflat aproape simultan cu reputatul fizician Cristian Presură, care, absolut întâmplător, se afla în zonă în chiar acea zi (conform celor scrise pe FB-ul domniei sale), la Muzeul Trovanților.

Astfel, dl Presură și cu mine, deși nu ne-am întersectat vreodată privirile, am primit aproape simultan din partea Universului un strop de informație în plus. Și aceasta este următoarea: pe locul comunelor Costești și Tomșani era odinioară o mare. Marea Sarmatică. Asta știe multă lume. Mai puțini, însă, știu că, în Costești, s-a găsit și o bucata de coloană vertebrală de… balenă.

Taraba chinezeasca

Inghetata londoneza

balciul JENA

Terasa

Mai precis trei buc vertebre de balenă pitică, locuitoarea-șefă a Mării Sarmatice. Vertebrele pot fi admirate la Muzeul Antipa. Cristian Presură a aflat asta din gura unui angajat al Muzeului Trovanților, eu de la un apropitar de pensiune. Altfel zis, am călcat pe urmele balenelor sarmatice… Citiți restul reportajului în infofinanciar.ro