Reportaj. România îmbogățește Hollywoodul! Încasări uriașe...
- Sandra Salagean
- 5 decembrie 2019, 07:05
Trăim cu impresia că marile vedete americane, precum Nicolas Cage, Jude Law sau Nicole Kidman, vin cu un bagaj uriaș de pretenții pe platourile de filmare: caviar, apă din râuri îndepărtate, mobilier și flori de o anumită culoare… Nimic mai fals. Cel puțin nu la noi în țară, unde au filmat!
Reporterii EVZ au vizitat cel mai cunoscut complex studio de producții cinematografice din România, unde s-au filmat zeci de filme pe care cu siguranță le-ați vizionat și care au avut încasări de zeci de milioane de euro. Am văzut unde au mâncat celebritățile hollywoodiene, unde au dormit și în ce condiții și-au jucat rolurile
Direct de pe platourile de filmare: Superstarurile americane uită de fițe când filmează în țara noastră
Studiourile Castel Film nu mai au nevoie de nicio prezentare în lumea filmului, deoarece pe platourile de la Izvorani s-au filmat zeci de producții de succes. Nu de puține ori localnicii au trecut pe lângă mari staruri internaționale gândindu-se „Uau! Ce mult seamănă doamna aceea cu Nicole Kidman!”, neînchipuindu-și că doamna e chiar marea actriță. În plus, câți s-ar gândi că România ar fi un loc cunoscut pentru actori de talia lui Jon Voight, Christopher Lambert, Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Donald Sutherland, Natalie Portman, Sacha Baron Cohen, Elizabeth Hurley, Danny Huston, Mickey Rourke, Anthony Michael Hall, Tara Reid sau Vivica A. Fox? Iată că toți au filmat la noi și au aflat nu doar că România există pe harta lumii, dar și faptul că un film poate fi făcut la noi exact ca la Hollywood.
Un studio de 3.700 de metri pătrați
Pentru regizorii din cetatea filmului nu prea contează că afară ninge sau plouă, atunci când au de filmat scene în care acțiunea se desfășoară în plină vară. Astfel că aceștia caută studiouri mamut, în care să poată să construiască din butaforii fel și fel de „peisaje”. În România, aceștia găsesc al doilea studio ca mărime din Europa, o hală care se întinde pe o suprafață de 3.700 de metri pătrați, unde s-au construit castele, străzi, case și chiar cartiere.
Bogdan Moncea, director de marketing, ne-a povestit câteva dintre scenele filmate în acest studio gigant: „În acest studio s-a filmat filmul „The seed of Chucky”, acel film de groază și în același timp comedie, cu celebra păpușă criminală. S-a constuit o casă cu etaj, cu tot cu exteriorul său - stradă și grădini. Ce a fost cel mai interesant este faptul că toată construcția a fost pusă pe o platformă, a fost o construcție ridicată, ca pe dedesubt să umble păpușarii care manevrau cele trei păpuși. La fiecare păpușă erau câte 7 oameni care o controlau prin telecomandă, unul îi mișca ochii, altul gura, altul mâinile...”, povestește Bogdan Moncea.
În acest studio s-au construit și multe scene din Ghost Rider II, filmul în care a jucat Nicolas Cage și Christopher Lambert, regizorii filmului fiind foarte încântați că în interiorul acestuia se regăsește și un bazin cu apă, care a ajutat la filmarea unor scene „în lac”.
„Construcția decorurilor, că sunt castele sau orașe, durează circa 3-5 săptămâni, în funcție de complexitatea lor. E mult mai bine când acestea sunt în interior amplasate, deoarece am avut, în trecut, o furtună care aproape că ne-a distrus toate casele. Butaforia nu rezistă foarte mult la condiții meteo, de aceea construim și dărâmăm aproape tot timpul”, ne-a mai spus Moncea. Revenind la Nicolas Cage, acesta ne-a povestit că nu a fost un om pretențios, că a stat într-o rulotă învechită, a mâncat la cantina complexului, care nu e nici măcar o copie haioasă a marilor restaurante în care el și actorii de talia sa sunt surprinși în pozele paparazzilor. Angajații își amintesc însă despre Cage un amănunt care i-a marcat: „Bea 12 energizante pe zi! Ne gândeam tot timpul că ar putea să pățească ceva”, spun ei. Pe de altă parte, Moncea îi găsește scuză: „La noi, ziua de lucru e de 12 ore. E greu să ai energie atât de mult timp”.
Tot ce o să vedem de Crăciun pe Hallmark și pe Netflix, e filmat la noi
„Crăciun în Roma”, film produs de Hallmark, s-a filmat doar 3 zile în Roma. Adevăratul loc în care actorii și-au desfășurat acțiunea a fost în România, pe platourile de la Izvorani. „Practic, tot ce produc pentru sărbătorile de iarnă se filmează la noi. De exemplu, seria A Christmas Prince (Un prinț de Crăciun)”, explică directorul de marketing. Netflix este și el un client fidel al țării noastre, filmând circa 2-3 producții pe an în studiourile de la Castle Film. Angajații ne spun și un secret: „Foarte multe filme se filmează vara, în special cele de Crăciun”.
Au un veritabil oraș western
Americanii se topesc după filmele western, iar decorurile nu sunt deloc simplu de făcut. Conform explicațiilor specialiștilor din complex, un western are nevoie de multă migală, de atenție pe fiecare detaliu - „Ca să râdă tot internetul de apariția unor scene în care apar obiecte cu care suntem contemporani – diverse căni, etichete, pahare de plastic și tot așa. Mai mult, avem o atenție deosebită și pentru obiectele vestimentare, care trebuie să urmeze anumite croieli, texturi și culori”, explică un regizor.
Pe platourile de filmare western am întâlnit o echipă de actori debutanți, aduși de cei de la AMC pentru a realiza un spot haios. Aveau scenariul pus pe două foi A4 deja memorat și deja se gândeau cum să-și prezinte cât mai uluitor personajele. Horia Fedorca, în vârstă de 23 de ani, pasionat până în măduva oaselor de actoria pe care a studiat-o și pentru care acum face și un masterat, în Artele Spectacolului, ne spune rețeta succesului, ca din topor: „Trebuie să te bucuri ca un copil atunci când ești pe scenă, să te comporți cu adevărat natural”
Fedorca, venit de la Satu Mare la București, își trăgea ciocatele pe pietriș și se juca exact ca un copil cu pistolul din recuzită. Are rol de „bad boy” și ca să transpună și mai bine personajul, a luat și o scobitoare pe care o plimbă prin gură și-și exersează expresia feței, încruntându-se în fel și chip. Chiar pare că se joacă ca un copil, atunci când îl vezi în carne și oase. Pe film însă, personajul lui prinde viață și n-ai fi zis nici că e vreun puști, nici că s-a jucat cu pistolul cu care, în poveste, ucide sângeros niște rivali.
Alături de el mai sunt și Anamaria Iulia Cucu, 19 ani, Alexandra Duță, 25 de ani și Ionuț Ghiorghe, 26 de ani. Hainele de pe ei sunt subțiri, dar unul n-a tremurat în cele zece ore pe care le-au petrecut pe platourile de filmare. La final, s-au bucurat că le-au ieșit scenele așa cum și-a dorit regizorul, nu că în sfârșit frigul nu le mai arde pielea. Admirabilă voință și stăpânire de sine, au gândit toți cei care i-au văzut. Așadar, nu pare nimic luxuriant în viața de actor și, ferească Dumnezeu să te blochezi, să nu-ți găsești personajul, spun tinerii actori, că e foarte dureroasă pierderea.
Ce încasări au avut cele mai celebre filme produse la Izvorani
Seed of Chucky (2004) – 17.08 milioane de dolari
The Nun (2018) – 117.45 milioane de dolari
Borat (2006) – 128.51 milioane de dolari
Cold Mountain (2003) – 95.64 milioane de dolari
Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011) – 51.77 milioane de dolari
Vampire Academy (2014) – 15.4 milioane de dolari