Editura Evenimentul si Capital

Reportaj printre minunile lui Dumnezeu. Mănăstirea Dervent, locul unde crucile cresc din pământ

Autor: | | 0 Comentarii | 2526 Vizualizari

Mănăstirea Dervent este situată în județul Constanța, aproape de granița cu Bulgaria (zona Ostrov). Începuturile acesteia se pierd în negura vremii, fiind considerată cea mai veche vatră monahală de pe teritoriul ţării noastre, care este consemnată în partea de sud a Scythiei Minor, între Tomis şi Durostorum, localizare care corespunde cu poziţia Derventului. Dar, primele informaţii istorice sigure despre înfi inţarea acesteia apar abia din secolul al IX-lea.

Tradiția spune că la sfârșitul primului secol d.Hr., când Sfântul Apostol Andrei călca încă acest ținut în lung și în lat, propovăduind Evanghelia lui Iisus Hristos, a trecut și prin aceste ținuri ale Derventului.

Din trup pâmântesc s-au născut Crucile de leac

Sfântul Apostol Andrei a trimis după aceea în acel ținut,un preot și trei fecioare pentru a vesti învățăturile lui Iisus Hristos în cetatea din apropiere. Conducătorii cetății, simțindu-se amenințați de ucenicii Sfântului Andrei, i-au arestat condamnândui la moarte. Cele trei fecioare au fost tăiate în bucăți, iar preotul a fost jupuit de viu și spânzurat pe cruce. Trupurile acestora unele au fost arse, iar altele aruncate în Dunăre. Creștinii din acele ținuturi auzind grozăvia, au vrut să ia trupurile și să le îngroape, dar nu le-au mai găsit. În schimb, au găsit patru pietre crescute în formă de cruce. Au dat o importanță deosebită acestora, abia după ce câțiva oameni bântuiți de duhuri necurate au primit vindecare în preajma acestora.

Otomanii au păzit crucile să nu pățească ceva

„În vremea stăpânirii otomane, terenul pe care se aflau Sfintele Cruci a fost cumpărat de Ahmet Bei, unul dintre mai marii conducătorilor turci din Dobrogea. Cunoscând puterea acestora, deși era credincios lui Allah, a dat ordin ca acestea să fie păzite, ca nu cumva să fie săpate de slugile care făceau munca câmpului. Se spune că însuși Ahmet venea și se închina Sfintelor Cruci pentru a primi prosperitate și bunăstare familiei sale. Acest obiecei a rămas păstrat cu sfințenie până când, un urmaș de-al acestuia, în secolul al XIX-lea, a smuls două dintre cruci, distrugându-le”, a povestit pentru EVZ, arhimandritul Andrei, starețul mănăstirii.

Dumnezeu încă face minuni prin Crucile de leac

În momentul de față, Mănăstirea Dervent adăpostește cele două cruci. Una dintre ele se află în interiorul paraclisului din partea stângă a bisericii. Aceasta este cunoscută drept vindecătoare pentru bolnavi. O masă din marmură este amplasată deasupra acesteia, pe care se face Taina Sfântului Maslu și rugăciuni pentru bolnavi. Unii oameni se vindecă de boli prin rugăciune sau prin simpla atingere. Cea de-a doua cruce este amplasată în exteriorul bisericii și este vindecătoare pentru animale. Oamenii așează diferite punguțe cu grăunțe care sunt sfnțite primind puterea de a vindeca animalele.

Izvorul de unde a băut Sfântul Apostol Andrei

„Tradiția locului spune că Sfântul Andrei împreună cu ucenicii săi, când au trecut pe aici și fiind osteniți de drum și însetați, au vrut să bea apă dar nu era nimic în zonă. Atunci, asemenea lui Moise, a lovit cu toiagul în pâmânt și a făcut să curgă un izvor cu care și-au potolit setea. Acest izvor a devenit și „prima cristelniță”, pentru că într-acesta au fost botezați primii creștini. Acest izvor, aflat la 250 metri de mănăstire, izvorăște și astăzi, vindecându-i pe cei care o folosesc cu credință”, explică pentru EVZ, arhimandritul Andrei.

NEWS ALERT! Andreea Balan, a 3-a oara la spital! ACUM e la urgenta! Primele IMAGINI! Ti se RUPE sufletul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI