Reportaj în mintea unui transgender

Reportaj în mintea unui transgender

Alexa este mamă și femeie transgender, în vârstă de 36 ani. Este prima persoană trans – adică din bărbat a devenit femeie, din Europa de Est, care a ajuns în etapa a IV-a a unei emisiuni culinare, cât și prima șoferiță trans de la Uber România. Acestea sunt câteva dintre „micile ei reușite” cu care se mândrește și care o țin ancorată în societate

Identitatea mea de gen mi-am resimțit-o încă din perioada copilăriei. Din păcate, la acea vreme erau stereotipurile cunoscute: femeie/ bărbat, așa te-ai născut, așa mori. Nu există altceva”, ne-a mărturisit Alexa. A fost căsătorită de unde au rezultat cele două fete pe care le iubește mai mult decât orice pe lumea aceasta, spune ea răspicat. Căsătoria cu mama biologică a celor două fiice ale sale a plecat de la faptul că s-a regăsit în totalitate în feminitatea ei. În felul acesta a ajuns să poată rezista 16 ani alături de ea. „În tot timpul cât am fost căsătorită cu mama fetelor mele am avut și realizări, dar și multe eșecuri, pentru că nu mă puteam raporta complet la identitatea mea, la acea dată. Încă de pe la începuturile relației cu fosta soție îmi exprimam identitatea de gen, prin purtarea de chiloți tanga masculini și prin eplilarea părului corporal. Ea nu a resimțit nimic anormal, ci lua totul ca atare”, își spune Alexa povestea.

Soția a ales libertatea

A pierdut relația de 16 ani pe care o avea, deoarece soția sa a dorit libertate. Cel puțin, acesta este motivul pe care l-a invocat în momentul în care și-a luat copiii și a plecat. „Am suferit mult. Am luptat să o readuc înapoi. Mă simțeam ca și cum cineva mi-ar fi amputat mâinile și picioarele. Fetele au vrut să sară din mașină în momentul în care au plecat, împreună cu mama lor. Ele nu au vrut să plece nicio secundă de lângă mine. Voiam să reîntregim familia, chiar dacă nu corespundeam. Nu corespundeam nici eu cu mine”, își amintește ea.

S-a integrat în Germania

După ce s-a produs această ruptură, Alexei i s-a oferit o șansă de a pleca în Germania, ceea ce a și făcut. Acolo a întâlnit persoane transgender de diferite naționalități, unde s-a și regăsit. Dar pentru că dorul de copii era mare și din cauza tentativelor eșuate de a-i aduce pe aceștia în noua țară, în perioada unor Sărbători de iarnă s-a hotărât să revină pe meleagurile natale. Și-a închiriat o cameră într-un apartament, iar acest loc strâmt i-a devenit refugiu. „În Germania am descoperit mai multe despre mine, despre identitatea mea, despre dorința mea de a începe să definesc tranziția, fără să știu să o definesc”, spune Alexa.

Judecătorul a decis ca fetele să rămână la mamă

După un an din momentul despărțirii de fosta soție, a început și procesul de divorț. Chiar dacă judecătoarea a decis ca fetele să rămână cu mama biologică, copiii au rămas în continuare cu Alexa. Viața Alexei intra într-o oază de liniște, spune ea, dar a primit „o lovitură neașteptă”: a rămas fără locul de muncă. L-a pierdut, spune ea, pentru că a anunțat la restaurantul unde era angajat ca bucătar, că va începe tranziția. „Am fost concediată pe motiv că ar fi inadmisibil așa ceva, că nu voi mai avea autoritate în fața colegilor”, explică transgenderul.

Începerea tratamentelor hormonale

„La 1 decembrie 2016 m-am renăscut. În momentul acela când am luat prima pastilă, mi-am zis că am dreptul să fiu eu! Nu mai trebuie să fiu o persoană falsă, nu trebuie să mai mă ascund. Am avut momente când simțeam că trebuie să ma duc la un doctor, să mă fac bine. Cel puțin asta era în mintea mea. Am mers la psiholog și mi-am făcut o evaluare psihologică. În urma evaluării de specialitate, aflând că nu sunt nebună, am început tranziția socială. Astfel am ieșit în public arătând ca o femeie”, ne mărturisește Alexa. Cea mai mare temere a ei era reacția fiicelor. Îi era frică că le va pierde, dar Alexa a început ușor-ușor să le pregătească, spunându-le că vrea să discute ceva important.

Răspunsul lor au surprins-o ernom și i-a dat curaj să continue. Fetele i-au spus că, indiferent ce vrea să le spună, ele o vor iubi veșnic. Fata cea mare l-a suspectat că ar fi gay pentru că „i-a găst niște farduri ascunse prin casă”. „A venit ziua în care a trebuit să le spun. Având evaluarea psihologică, le-am spus să citească. Mi-a luat o oră să le spun. Le-am prezentat situația. Iar fata cea mare mi-a spus «Știam!». Iar cea mică mi-a spus că «Așa, și»? Am putut să răsuflu ușurată. După aceea m-au ajutat să mă îmbrac, să mă fardez.

Când am ieșit prima dată ca femeie în societate mi-a fost teribil de greu. Simțeam cum toți ochii erau ațintiți asupra mea. Dar am avut susținerea fetelor! Fosta soție, mama biologică a fetelor, abia dupa 4 ani a început să mă accepte și să mă trateze ca pe o amică”, ne-a mărturisit Alexa. Își schimbă actele Transgenderul are trei frați, dintre care doi vitregi. Bunicii ei au aflat de la vecini. A fost sunată și i-au spus că ei nu au vreo problemă cu acest lucru. Bunica ei i-a dăruit o haină de blană și o geacă de piele: „Am rămas foarte surprinsă de acest gest. Tatăl acesteia a aflat abia anul acesta despre situație și i-a spus că nu are de ce să-și facă griji, că el o va susține”. În curând, Alexa va începe procesul de schimbare a actelor, incluzând CNP-ul, indicele de sex, cât și certificatul de naștere.

Bunicii: „O acceptăm și de acum încolo”

„Când am aflat de Alexa nu mi-a venit ușor. Nici mie și nici soției mele. Gândiți-vă că suntem mai de modă veche și avem o vârstă. Eu 85 de ani, iar soția mea 83 ani. A fost ceva surprinzător, pentru că noi am crescut-o și nu am văzut nimic deosebit în comportamentul ei. Fiecare își are un drum în viață. Nu am vrut să o influențez. Este o familistă convinsă. În momentul de față nu ne este greu să o vedem așa pe Alexa. Așa cum am acceptat-o înainte, o acceptăm și de acum încolo. De ce să o acuz. Nu mă interesează ce zice lumea, ce ar putea spune vecinii. Nu a făcut nicio crimă. Cei care descoperă că au un altfel de caz în familie, în primul rând să analizeze la rece, că ar putea să existe cazuri mult mai grave decât asta. Nu e ușor nici pentru ea. Trebuie să ai un carcater foarte tare. Eu n-aș fi rezistat dacă eram în locul ei, la câte probleme se expune. De ce să terfelim personalitățile oamenilor pentru așa ceva? Sperăm să poată să-și ducă acest calvar până la capăt”, mărturisește pentru EVZ, domnul Nedelcu, bunicul Alexei.

 „Tulburarea de identitate de sex”

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că „tulburarea de identitate de sex” a fost mutată, din cadrul Clasamentului Internațional al Maladiilor (CIM), capitolul tulburărilor psihice, într-un nou capitol privind sănătatea sexuală: „Transsexualitatea a fost mutată din categoria tulburărilor de sănătate mintală, deoarece am avut o mai bună înţelegere a faptului că aceasta nu era de fapt o afecţiune a sănătăţii mintale. Fără această intervenţie, termenul ar fi avut rol stigmatizant”, a declarat dr. Lale Say, coordonator al Departamentului de Sănătate Reproductivă şi Cercetare la OMS.

Ce spune psihologul

„Până să înceapă procesul de tranziție, este recomandat să ceară sfaturile unui psiholog sau unui psihiatru – este important ca acesta să pună diagnosticul de disforie de gen. Trebuie să avem un minim de empatie”, a declarat pentru EVZ, psihologul Claudia Soare