Traian Băsescu, în prezent europarlamentar PMP, a caracterizat declarațiile oficialului maghiar ca fiind lipsite de decență politică. Fostul președinte a precizat că se poate vorbi despre o poziție ostilă a Budapestei față de statul român.

„O lipsă de decență politică. Rar se întâmplă asta în Uniunea Europeană. Problemele bilaterale se discută în marja Consiliului European. Vorbim de o poziție ostilă a Budapestei față de statul român. Declarația poate avea legătură cu poziția România referitoare la Trianon. România a tratat cu decență acel moment și asta i-a enervat pe maghiari”, a comentat Traian Băsescu.

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a lansat un atac extrem de dur împotriva președintelui Klaus Iohannis, spunând că este un politician „antimaghiar”. Oficialul Guvernului de la Budapesta a reacționat împotriva deciziei președintelui român de a ataca la CCR o lege prin care Guvernul este autorizat să negocieze cu Ungaria pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între Beba Veche (România) și Kubekhaza (Ungaria).

„Din păcate, președintele României este un politician foarte antimaghiar. El se folosește constant de Ungaria și guvernul maghiar în campania electorală din România. Mai mult, aduce în mod intenționat prejudicii cooperării maghiaro-române și nu se ocupă de chestiuni care sunt importante pentru popoarele maghiar și român”, a afirmat șeful diplomației de la Budapesta într-o postare pe Facebook.

Replica a venit rapid din partea Ministerului Afacerilor Externe care a reacționat la postarea omologului său ungar. MAE a calificat declarația ca fiind „complet nejustificată și disporporționată” și au transmis că resping „ca inacceptabil și lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la șeful statului român”.

„MAE a luat notă cu surprindere de reacția complet nejustificată, disproporționată și scoasă din context a ministrului ungar al afacerilor externe, postată astăzi pe pagina sa de Facebook, cu privire la transmiterea de către Președintele României către CCR a unei sesizări de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria)”, se arată într-un comunicat de presă.

Budapesta atac dur la Iohannis: „Este antimaghiar”. Ce-i supără pe unguri

Replică rapidă de la București la atacul ministrului ungar: „Nu sunteți informați!”