Reducându-și prezența în Orientul Mijlociu într-o perioadă de amenințări crescânde, Statele Unite amână o intervenție care se anunță din ce în ce mai costisitoare odată cu trecerea timpului.
Avertismentul îi aparține lui Ariel Cohen, membru în board-ul Consiliului Atlantic și director al Centrului pentru Energie, Resurse Naturale și Geopolitică la Institute of Analysis of Global Security de la Washington.
Întârziind să acționeze împotriva unor amenințări precum proliferarea nucleară, expansiunea jihadiștilor și prăbușirea unor state, America nu doar că „pierde prestigiu” dar creează o situație și mai periculoasă, în care este „mai mult haos, competiție între țări, și, în consecință, costul pentru afacerile internaționale va crește”, a declarat Ariel Cohen într-un pentru Jerusalem Post.
Cohen, care este expert în problemele Rusiei, ale Europei de Est și ale Orientului Mijlociu, face o paralelă între amenințarea Statului Islamic și eșecul administrației Clinton de a nimici Al-Qaida în fașă, atunci când organizația teroristă era mai mică și mai slabă.
Adeseori, administrația Obama nu apreciază valoarea pe care forța sau amenințarea cu folosirea forței o are în politica externă, a spus Ariel Cohen.
În ceea ce privește negocierile pe marginea programului nuclear al Teheranului, Cohen susține, chiar mai vehement decât guvernul de la Tel Aviv, că acordul pe marginea căruia se discută acum este periculos pentru întreaga lume și va face din Iran o putere nucleară.
Nu doar că va fi periculos pentru Israel, dar este foarte probabil că va duce la o proliferare nucleară în state sunnite, precum Arabia Saudită, Turcia și Egipt, a explicat Cohen pentru Jerusalem Post.
Țările sunnite și Israelul constată „o scădere a rolului Statelor Unite ca gardian al cadrului actual de securitate”, a declarat Ariel Cohen. El a subliniat că ezitările de a furniza Ucrainei armament defensiv pentru a se apăra de Rusia sau de a impune ordinea în Libia după căderea regimului Gaddafi sunt argumente în sprijinul afirmației sale.
În Libia, de exemplu, islamiștii l-au ucis pe ambasadorul american în 2012, și nu au primit o ripostă rapidă și puternică, a amintit Cohen.
Ca urmare a acestei percepții despre slăbiciunile Statelor Unite, țările din Orientul Mijlociu sunt în căutare de soluții alternative pentru a se apăra, fie prin dobândirea de arme nucleare, fie căutând alte parteneriate militare, cum ar fi cel cu Rusia.
Regimul din Egipt, care are relații încordate cu Statele Unite de când puterea a fost luată de președintele Abdel attah Al-Sissi, în iunie 2014, și-a sporit cooperarea cu Moscova, inclusiv prin manevre militare comune și livrări de arme de o amploare fără precedent, a spus Cohen.
Rusia și Egiptul susțin în aceste zile primele lor manevre militare comune, a anunțat sâmbătă ministrul rus al Apărării, strângând astfel legăturile dintre cele două țări, aflate cândva în Război Rece.
„Aceasta arată cât de nemulțumit este Egiptul de lipsa de încredere în Statele Unite.”
Un număr tot mai mare de state este nemulțumit de restricțiile impuse de Statele Unite livrărilor de arme, ceea ce a deschis piața pentru alți furnizori, precum Franța sau Israel.
Întrebat despre războiul civil din Siria, Cohen a spus că în ciuda informațiilor despre sprijinul crescut al Iranului pentru președintele Bașar Al-Assad, armata acestuia pare obosită și pierde oraș după oraș.
„Se pare că balanța se înclină în defavoarea lui Assad și peste un an situația regimului acestuia va fi și mai proastă, însă este prematur să spunem că este în colaps.”