Renegociere PNRR. Guvernul, îngrijorat de criza alimentară. Cum vor fi direcționați banii europeni - Surse

Protest spontan în Parlament. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care România primește bani europeni pentru a implementa noi reforme în țară, ar putea să fie renegociat la Bruxelles. PNL vrea să introducă în proiectul european, printre altele, și irigația, ansamblu prin care se sporesc recoltele agricole, din cauza pericolului declanșării unei crize alimentare la nivel mondial, pe fondul războiului din Ucraina. Noi modificări ar putea să apară și în cazul exploatării de gaze și energie verde, potrivit surselor politice EVZ.

Liderii coaliției de guvernare discută despre renegocierea PNRR, în circumstanțele în care tot mai multe voci avertizează că omenirea se va confrunta, la nivel mondial, cu o criză alimentară de proporții, din cauza blocadei impuse de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, au informat surse politice pentru EVZ.

Criza alimentară agită apele în Guvern

Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și 16% din exporturile mondiale de porumb. 90% din importurile UE de ulei de rapiță sunt din Ucraina. În România, 23% dintre cereale și 50% din uleiul de floarea soarelui proveneau tot din Ucraina.

În prezent, din cauza războiului declanșat de Rusia și a măsurilor luate de Kremlin, aproape 25 milioane de tone de cereale au fost blocate în Ucraina, fără a mai putea fi, astfel, exportate. Țara noastră ar fi putut interveni, ca stat riveran Mării Negre, să impună deblocarea căii navale pentru cerealele preluate de ruși, au explicat experții din securitate, însă doar dacă ar fi dispus de o marină militară dotată și antrenată.

Un astfel de demers ar fi fost legitim din punct de vedere al dreptului internațional maritim, fără să reprezinte o implicare în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina sau apărarea unei părți implicate în război. România, însă, nu dispune de infrastructura necesară.

PNL vrea renegocierea PNRR la Bruxelles

Revenind, în acest context, coaliția de guvernare discută despre renegocierea PNRR astfel încât stabilizarea solurilor slab coezive, sporirea recoltelor agricole, combaterea drenajului, evitarea salinizării solurilor desecate etc. să poată fi garantate. Potrivit surselor politice EVZ, liderii PNL doresc ca în cadrul PNRR să fie introdusă și problema irigațiilor.

De asemenea, liderii coaliției de guvernare discută în aceste zile și despre independența energetică, dorind ca România să primească mai mulți bani pentru exploatarea de gaze și energie verde, au transmis surse EVZ.

De asemenea, tot prin intermediul PNRR, se dorește capitalizarea firmelor prin acordarea de noi granturi.

Potrivit ultimelor discuții, o sumă în valoare de 1, 1 miliarde de lei ar urma să fie direcționată către construcția de noi spitale sau de noi secții medicale și alte 600 milioane euro pentru modernizarea celor existente. „În total, este vorba de 25 spitale noi care să deservească mai multe orașe, ca obiective regionale, nu doar marile centre”, au informat surse politice EVZ.