Armata „mătușilor” din Camerun se unesc să protejeze fetele vulnerabile împotriva abuzurilor sexuale, majoritatea cu autori membri ai familei.
Mai mult de 21.000 de femei, voluntare, din 350 de grupuri de suport, s-au adunat pentru a ajuta victimele violurilor și violenței, scrie The Independent, într-o poveste impresionantă.
Charnelle Lumiere pictează, tablourile ei au culori calde și vesele, și totul ar părea normal, dacă nu ar apărea în desenele realizate de tânăra de 27 de ani o fetiță spânzurată de un copac, cu o frânghie în jurul gâtului. „Eu eram asta”, spune ea, încet, uitându-se la tablou, într-o locuință din capitala țării, Yaounde.
Femeia a fost violată când avea șase ani, de un tânăr de 23 de ani, prieten al fratelui său. Lumiere își amintește și acum cum a plâns, cât de oribil s-a simțit, cum a găsit-o mama ei în stare de șoc. Șapte ani mai târziu, fetița de atunci a prins curajul necesar pentru a fugi, când unchiul ei a început să o abuzeze sexual.
Dar când fetița de 13 ani a cerut adăpost în casa unui vecin, i s-a permis să rămână doar o noapte. „Ceea ce se întâmplă în familie, ar trebui să rămână ăn familie, nimeni nu ar trebui să se bage în treburile altora”, i-a spus vecina și a trimis-o acasă. La 17 ani a renunțat la școală, rămăsese gravidă cu un coleg de clasă, care a hărțuit-o și a obligat-o să facă sex cu el, așa că a decis să se sinucidă, spânzurându-se. Din fericire, fratele ei a găsit-o și a tăiat frânghia din jurul gâtului, în ultimul moment.
Acum este pe picioarele ei și are misiunea de a ajuta noua generație de fete să evite aceleași abuzuri. Din fericire, nu este singura.
În Camerun, mai mult de 21.000 de femei fac parte acum din grupul Renata - rețeaua mătușilor - pentru a ajuta victimele violențelor, ale abuzurilor sexuale și mamelor extrem de tinere să-și reclădească viața.
„Noi ne numim „tanti” (tantines - mătuși în limba farnceză), a spus Cathy Aba, de 28 de ani, purtătoare de cuvânt a asociației renata, care a fost și ea, la rândul ei, victimă a unei practici periculoase și abuzive numite „călcarea pieptului”, pentru a opri dezvoltarea fizică a fetițelor.
„Mătuși, pentru că de obicei ele sunt persoanele la care tinerele caută ajutor și sfaturi, pentru o problemă pe care nu o pot discuta cu părinții lor. Suntem toate tinere mame și am supraviețuit abuzurilor, așa că știm exact despre ce vorbim”, a spus ea.
În Camerun, bătăile, abuzurile sexuale și violurile, în special în familie, sunt probleme ținute sub tăcere.
Conform unui studiu realizat de Renata, în 2009, aproape 1 din 20 de femei din țara central-africană a fost violată.
Dintre acestea, aproape 1 din 5 atacuri au ca autori membri ai familiei.