Remus Borza lansează bomba. Zero toleranță pentru evaziunea fiscală! Ce se va întampla cu acțiunile Hidroelectrica

Remus Borza lansează bomba. Zero toleranță pentru evaziunea fiscală! Ce se va întampla cu acțiunile Hidroelectrica

Remus Borza, noul consilier economic al prim-ministrului Viorica Dăncilă, a declarat că nu își dorește să controleze Guvernul la fel cum a făcut-o predecesorul său, Darius Vâlcov, și că nu este plătit pentru funcția pe care o deține pentru a avea libertatea de a spune ce crede.

 „Hidroelectrica este o societate pe profit. Ebitda Hidroelectrica este de 70% azi. Nu are nevoie de bani. Dar un pachet rezidual trebuie vândut pentru că micii acţionari sunt atenţi – este vorba despre banii lor – şi atunci sunt atenţi la detalii. Astfel, compania va putea fi ferită de ceea ce ar însemna, la un moment dat, intervenţe a factorului politic”, a declarat Remus Borza pentru zf.ro.

Remus Borza a mai vorbit despre faptul că în România evaziunea fiscală este de 16 miliarde de euro, fiind în viziunea consilierului onorific una dintre cauzele pentru care în România nu se fac investiții în infrastructură. El consideră că „tot ce ține de ANAF” trebuie să fie schimbat, deoarece evaziunea este imensă și „nu putem continua așa”.

„Eu am idei, dar nu-mi răcesc gura degeaba. În America preşedintele Donald Trump a dus fiscalitatea pentru companii de la 35% la 21%. În România toată lumea a înjurat PSD, dar aici taxa pe impozitul pe profit este de 16%. Numai că impozitul colectat nu se pupă deloc cu cifra de afaceri. Impozit pe profit de sub 2% din PIB, ce-i asta? Evaziunea fiscală este de 16 miliarde de euro, anual. Păi asta înseamnă 13 autostrăzi Comarnic – Braşov. Cu ce să faci autostrăzi, dacă nu ai bani? Vom închide povestea, dar adaug, ca să fie limpede. Vom vorbi cu mediul de afaceri, vom avea un dialog onest. Vom găsi soluţii agreate de toate părţile. Vom discuta tot timpul cu mediul de afaceri. Dar nu putea avea autostrăzi cu vorbe, avem nevoie şi de bani. Schemele cu preţurile de transfer, cu ingineriile financiare trebuie să înceteze“, a mai spus Borza, potrivit aceleiași surse.

Remus Borza mai afirmă că atenția trebuie să fie mutată dinspre consum spre investiții și că administrarea țării trebuie să fie regândită, fiindcă  „3.200 de sate şi comune sunt prea multe pentru o ţară din care au plecat 4 milioane de oameni”  De asemenea, Borza este nemulțumit de faptul că există prea mulți angajați la stat, care sunt mult prea bine plătiți, și că „nicăieri în lume un angajat la stat nu câştigă, în medie, mai mult decât unul la privat”.

Inclusiv numărul de ministere este considerat exagerat de către Remus Borza, care vorbește despre birocație excesivă ce generează costuri foarte ridicate.

 „Este nevoie de un plan de restructurare sever. În administraţie. Este nevoie de un dialog cu totul onest cu mediu privat. Pentru că PIB-ul s-a dublat, în ultimii şapte ani. Dar nu şi bugetul. 16 miliarde de euro evaziune este enorm şi apoi înjurăm că noi nu avem autostrăzi. Aşa că toată lumea trebuie să plătească taxe”, a mai spus noul consilier onorific.