Ministrul agriculturii a renuntat ieri la functie, fara a da vreo explicatie opiniei publice in legatura cu spaga de care este acuzat.
Dupa o noapte lunga pentru guvern, ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, si-a anuntat ieri demisia din executiv.
Plecarea sa a fost discutata cu premierul Calin Popescu-Tariceanu de acum o saptamana.
Remes si-a semnat insa demisia abia dupa ce postul national de televiziune a difuzat inregistrarile video in care Ioan Avram Muresan ii baga in servieta un plic in care procurorii sustin ca erau cei 15.000 de euro primiti mita.
Miercuri seara, dupa difuzarea inregistrarilor, nici guvernul, nici Remes nu au reactionat. Ieri-dimineata, in jurul orei 9.00, Remes se afla la biroul sau de la Ministerul Agriculturii. La ora zece, ministrul a plecat spre guvern pentru a se intalni cu Tariceanu si a-si semna propria demisie.
Discutia cu premierul a durat in jur de 20 de minute. Dupa intrevederea dintre cei doi, guvernul a confirmat oficial renuntarea lui Remes la mandat. Tariceanu a tinut totusi sa precizeze ca demisia a survenit dupa ce chiar el a solicitat-o.
Motivul demisiei este insa, in opinia premierului, faptul ca ministrul agriculturii nu-si mai poate exercita in mod eficient atributiile, fiind in centrul „recentului scandal de presa”.
Tacerea ministrului poreclit „Caltabos”
De cateva zile, ministrul demisionar al agriculturii, Decebal Traian Remes, a refuzat orice discutie cu mass-media sau orice iesire publica. Nici ieri, cand a parasit sediul ministerului, acesta nu a dat vreo declaratie. Aceeasi atitudine a avut-o si premierul Calin Popescu-Tariceanu, care, in afara de comunicatul oficial, nu a dorit sa faca niciun fel de comenariu.
In decursul celor catorva zile de la inceperea scandalului, Remes si-a atras mai multe porecle, printre care si ministrul „Caltabos”. Pe langa cei 15.000 de euro pe care Remes i-ar fi luat pentru a favoriza o firma a omului de afaceri Gheorghe Ciorba, afaceristul i-ar fi promis si niste caltabosi si cateva sticle de palinca.
Basescu:
„In dosar sunt documente mult mai tentante”
Dupa ce a semnat aseara revocarea din functie a ministrului Decebal Traian Remes, presedintele Traian Basescu a sugerat ca in dosarul fostului demnitar exista probe chiar mai consistente decat filmul spagii difuzat miercuri la TVR.
„Va pot spune ca sunt destule alte documente in acest dosar mai tentante chiar decat imprimarea video”, a spus Basescu printre asigurarile ca „este exclusa posibilitatea ca acest material sa fi iesit de la Palatul Cotroceni”.
„Tot documentarul se afla incuiat in fiset la mine in birou, iar eu, in mod categoric, nu am transmis nimanui nici macar un colt de hartie din acest dosar”, a sustinut presedintele, acuzat, in special de liberali, ca se afla in spatele difuzarii imaginilor incriminatorii pentru Remes.
Presedintele, avocatul DNA
In locul ministrului demisionar, Basescu, care a facut aceasta declaratie inainte de desemnarea lui Dacian Ciolos, i-a cerut premierului Tariceanu sa propuna, „fara intarziere”, „o persoana competenta, care sa se concentreze pe chestiunile care trebuie remediate de urgenta in acest minister”, fluturandu-i pe sub nas noul „steag rosu” al Comisiei Europene pentru agricultura.
„Solicit public numirea de urgenta a unui ministru al agriculturii si reafirm ca Romania are nevoie de un guvern solid, credibil, cu sustinere transparenta de minim 50a plus 1 in parlament”, a spus Basescu.
Tot de sub paravanul pericolului activarii clauzei de salvgardare, de aceasta data pe justitie, presedintele a criticat aspru „tentatia la nivelul guvernului sa fie desfiintata Directia Nationala Anticoruptie”. „Cu siguranta, actualul guvern face eforturi sa isi protejeze actualii ministri, asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie, prin astfel de masuri”, a avertizat Basescu, fara a putea spune insa cu siguranta daca informatia care i-a parvenit ieri reprezinta o intentie reala a executivului.
„Am informatii ca se pregateste o ordonanta pentru desfiintarea DNA-ului, motiv pentru care fac public apel la primul-ministru sa nu emita o astfel de ordonanta. Daca informatiile mele nu sunt corecte, regret declaratia pe care am facut-o, daca sunt corecte il rog sa se opreasca”, a adaugat presedintele.
Prompt in a da replica la declaratia lui Basescu, purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, a precizat cateva minute mai tarziu ca „guvernul nu intentioneaza sa desfiinteze DNA”. Tariceanu a transmis insa prin Spataru ca „accepta scuzele oferite de presedintele Traian Basescu, pentru lansarea unor informatii neadevarate”. ( Anca Simina)
REACTIILE POLITICIENILOR
PSD: Asupra guvernului planeaza acuzatii grave de coruptie. „Guvernul trebuie sa demisioneze urgent” este pozitia PSD fata de cazul Remes. Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, considera ca „asupra actualului guvern planeaza suspiciuni grave de coruptie”.
Diaconescu a criticat insa folosirea mediatica a unor probe din dosarele DNA. In opinia sa, cazul Remes arata ca in sistemul judiciar prevaleaza mai mult lupta mediatica decat vointa de a pastra, folosi si instrumenta probele respective in interiorul sistemului judiciar.
Boc taxeaza „guvernul-spaga”. Si democratii au cerut ieri demisia guvernului Tariceanu, sustinand ca plecarea lui Remes nu rezolva problema de credibilitate a cabinetului.
„Romania a fost de doua ori umilita: o data prin spaga liberala care a facut deja ocolul pamantului si a doua oara prin prefigurarea activarii clauzei de salvgardare de catre Uniunea Europeana”, a afirmat liderul PD, Emil Boc. El a catalogat executivul in functie drept „guvernul spaga” si continuator al „practicilor de coruptie ale PSD”. (Raluca Crisan)
Socialistii europeni: „Demisia lui Remes arata ca exista ceva impotriva lui”. Vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a apreciat, intr-un interviu acordat RFI Romania, ca demisia ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes, demonstreaza ca „exista ceva impotriva lui”.
„Deocamdata, situatia este destul de rea in general pentru imaginea Romaniei. Trebuie sa inceteze intercalarea diferendelor politice dintre presedinte, guvern si opozitie cu acuzatiile de mita si coruptie”, a spus Swoboda, in interviul acordat RFI. Swoboda a adaugat ca, daca va fi clarificat ca nu este vorba „despre un joc politic”, inseamna ca s-a facut „un pas bun inainte”.
Liberalii europeni il apara pe Tariceanu. Intr-o interventie la RFI, liderul ALDE Graham Watson a admis ca demisia lui Remes este solutia „corecta” pentru actualul guvern, insa s-a aratat total de acord cu pozitia ofensiva a lui Tariceanu la adresa lui Traian Basescu. „Daca cei care il acuza (pe Remes - n.r.) sunt procurorii controlati de presedinte, atunci inteleg bine pozitia premierului Tariceanu, care spune ca seful statului arunca acuzatii impotriva unor diversi ministri din guvern”, a comentat Watson.
Marko Bela vrea anticipate „cat se poate de repede”. La scurt timp dupa anuntarea demisiei lui Decebal Traian Remes din guvern, liderul UDMR, Marko Bela, a avansat ieri ideea organizarii alegerilor anticipate „cat se poate de repede”. Ca argument, Marko a invocat, printre altele, si „lupta dosarelor”, precizand ca, in cazul lui Remes, din cate stie, „exista suspiciuni destul de serioase”.
„Am impresia ca, incet-incet, intram intr-o criza a clasei noastre politice”, a argumentat Marko, citat de Mediafax. In opinia sa, anticipatele ar trebui sa aiba loc ulterior scrutinului pentru Parlamentul European, „undeva la sfarsitul iernii, pana in primavara”, dar nu simultan cu alegerile locale, asa cum a sugerat recent premierul Calin Popescu-Tariceanu. (Anca Simina)
Dacian Ciolos a fost desemnat drept noul ministru al agriculturii. El trebuie agreat si de Basescu
Nou ministru al Agriculturii a fost desemnat aseara Dacian Ciolos, consilier al fostilor ministri liberali Gheorghe Flutur si Daniel Motreanu, in prezent subsecretar de stat in minister.
Ciolos a confirmat aseara ca premierul l-a chemat in cursul zilei de ieri la Palatul Victoria si ca i-a propus functia de ministru. „Ne-am intalnit dupa ora 17.00 (ieri, n.r.) si mi-a propus functia de ministru al Agriculturii, iar eu am acceptat”, a afirmat cel pe care Tariceanu l-a preferat de la inceput pentru acest post. In carti pentru preluarea acestei functii a fost si Ilie Bolojan, actualul secretar general al guvernului.
Ciolos a fost insa preferat de premier datorita experientei sale in relatia cu institutiile Uniunii Europene pe domeniul agriculturii, numirea sa fiind considerata oportuna in contextul problemelor pe care Romania le are cu Bruxelles-ul. Purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, a declarat ca numele noului ministru va fi anuntat oficial astazi.
Scandalul Remes i-a prins pe picior gresit pe liberali
Difuzarea casetei cu Ioan Avram Muresan si Decebal Traian Remes a aruncat in aer conducerea PNL. Miercuri seara, liderii partidului au fost prinsi pe picior gresit, mai ales ca ministrul Agriculturii le jurase ca nu este nimic adevarat.
Dupa difuzarea casetei de catre TVR, o parte din liderii partidului, precum Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Ludovic Orban, asteptau un semnal de la premierul Tariceanu. O alta parte a conducerii centrale (Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Relu Fenechiu) se afla la un meci de fotbal cu ziaristii. Prima tendinta a acestora a fost sa-i ia apararea lui Remes. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a comentat: „Totul este o facatura. Daca ar fi fost ceva real, nu s-ar fi dat la televizor”. Vizionarea casetei, in masina unuia dintre ministrii liberali, i-a dezumflat insa pe liberali.
Ulterior, liderii liberali au avut mai multe discutii informale. In partid se conturasera doi posibili inlocuitori pentru Remes: Dan Motreanu (sustinut de Bogdan Olteanu) si Dan Radu Rusanu (sustinut de Crin Antonescu). De altfel, Antonescu si-a oficializat propunerea: „Dan Radu Rusanu este unul din numele demne de luat in seama”.
In ciuda acestor discutii, ieri dupa-amiaza, nu era clar cine va ocupa portofoliul Agriculturii. Potrivit unor surse din partid, Motreanu i-a transmis presedintelui Tariceanu ca nu doreste postul. Varianta Rusanu era respinsa de o serie de lideri ai partidului, care comentau ca acesta are probleme de imagine. Conducerea PNL s-a reunit ieri dupa-amiaza la sediul Guvernului pentru a analiza solutiile pentru sefia ministerului. La ora inchiderii editiei, in PNL se discuta despre posbilitatea ca portofoliul sa fie preluat de un secretar de stat in minister. Cele mai mari sanse le-ar fi avut Dacian Ciolos. De asemenea, era vehiculata si mutarea la Agricultura a secretarului general al Guvernului, Ilie Bolojan.
Pe de alta parte, liberalii mai au doi demnitari aflati in vizorul DNA, Paul Pacuraru si Tudor Chiuariu, ceea ce le creeaza probleme de imagine. Cu toate acestea, Adrian Iorgulescu a declarat ca nu este cazul ca partidul sa ceara demisia celor doi ministri. (Romulus Georgescu, Mihaela Dinca)
Specialist
Punte de legatura cu Uniunea Europeana
Subsecretar de stat pentru afaceri europene la Ministerul Agriculturii, Dacian Ciolos (foto) are 37 de ani si este de profesie inginer agro-economist. In guvern, s-a ocupat in special de probleme de integrare europeana in domeniul agriculturii, inclusiv de Agentia de Plati si de fosta Agentie SAPARD.
Nu este inregimentat politic, desi a ajuns in minister in calitate de consilier al fostului ministru Gheorghe Flutur. Expert in dezvoltare rurala, Ciolos a lucrat aproape doi ani pentru Comisia Europeana (DG Agriculture) si din 2002 pana in 2003 la Delegatia Comisiei Europene in Romania. Este casatorit cu o frantuzoaica, actualmente angajata a AUF (Agence Universitaire de la Francophonie) la Chisinau. (Ana Jitarita)
DOSARELE DE LA COTROCENI
In cautarea comisiei care sa deblocheze anchete Imaginile cu spaga luata de ministrul Remes au fost difuzate de TVR intr-un moment in care procurorii DNA nu au declansat inca urmarirea penala fata de acesta, dar au trimis dosarul la Cotroceni pentru avizul presedintelui Basescu, cerut de Constitutie.
Comisia speciala care trebuia sa analizeze acest dosar si sa recomande sefului statului inceperea urmaririi penale a fost insa dizolvata de guvern prin ordonanta de urgenta, astfel ca anchetele care ii vizeaza pe Remes, precum si pe alti sapte fosti si actuali ministri, sunt blocate la Cotroceni.
Potrivit ordonantei, pe 4 noiembrie ar trebui sa se infiinteze o noua comisie, alcatuita din cinci judecatori pe care trebuie sa-i propuna Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). In sedinta de ieri, CSM a stabilit si, totodata, a declansat o procedura prin care intentioneaza sa-i selecteze pe magistratii care vor fi membri ai comisiei.
CSM ii cheama pe judecatori la Cotroceni
Conform Constitutiei, judecatorii sunt inamovibili, ceea ce inseamna ca CSM nu poate sa faca propuneri pentru comisia de la Cotroceni decat daca se gasesc cel putin cinci judecatori care sa doreasca ei insisi sa faca parte din acest organism sau macar sa fie de acord cu acest lucru.
Din acest motiv, s-a fixat un termen de trei zile in care toti judecatorii din tara specializati in drept penal sunt invitati sa-si depuna candidaturile pentru comisie la una dintre cele 15 Curti de Apel in raza careia se afla instanta la care-si desfasoara activitatea.
Daca vor exista astfel de candidati, colegiile de conducere ale Curtilor de Apel trebuie sa aleaga cel mult trei magistrati pe care sa-i propuna apoi CSM-ului. Daca insa nimeni nu-si depune candidatura, colegiul de conducere este obligat sa propuna macar un magistrat, dar cu conditia sa obtina acordul acestuia.
Pana la sfarsitul saptamanii viitoare, CSM trebuie sa adune toate propunerile venite din tara, dupa care sa-i cheme la interviu. In final, membrii CSM vor nominaliza cinci magistrati propusi pentru a face parte din Comisia speciala de la Cotroceni si vor trimite lista acestora presedintelui Basescu. Seful statului ii va numi pe cei cinci membri ai comisiei prin decret prezidential.
Magistratii reclama incalcarea Constitutiei
Aceasta procedura stabilita ieri de CSM nu acopera insa si cazul in care niciun judecator din Romania nu va fi de acord sa lucreze in comisia de la Cotroceni.
Intr-o astfel de situatie, va fi imposibil pentru CSM sa faca propuneri pentru cei cinci membri ai comisiei, asa cum s-a stabilit prin ordonanta de urgenta a guvernului, la propunerea ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, si el unul dintre cei opt ministri vizati de anchetele penale blocate la Cotroceni.
Doua organizatii neguvernamentale din care fac parte magistrati - Societatea pentru Justitie (SoJust) si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) - sustin ca ordonanta Chiuariu nu este constitutionala, pentru ca nu respecta separatia puterilor in stat, obligand judecatorii sa devina „sfatuitori” ai presedintelui Romaniei si sa faca munca unor functionari publici. (Narcis Iordache)
HAZ DE NECAZ
„Spaga cu caltabosi”, taxata de Divertis. Membrii grupului Divertis au filmat ieri, chiar in fata Ministerului Agriculturii, o sceneta pentru urmatoarea editie a show-ului „Divertis Mall”, de la Antena1.
Actorul Silviu Petcu interpreteaza rolul unui taran care a venit cu o valiza de caltabosi si palinca sa-i dea spaga lui Remes si care izbucneste in lacrimi cand afla ca ministrul a fost demis. Maine, in EVZ: povestea momentului umoristic marca Divertis, pe tema scandalului Remes.
PSD-istul Sassu, cenzorul-sef al TVR
Miza spagii: contract de 11.000.000 euro
Dosarul "Scurtmetrajul spagii Muresan - Remes"
Cititi si comentariile EVZ:
FLORIAN BICHIR: Daca Remes e "Imparat" DIP e galactic
GRIGORE CARTIANU: Un film de capa si spaga