Pe ce s-a clădit una dintre cele mai surprinzătoare cariere politice, soldată, recent, cu obținerea unui portofoliu ministerial important, cel al Economiei. De-a lungul anului, Evenimentul zilei a dezvăluit care sunt dedesupturile acestei surpize politice.
A fost un an greu pentru toți. Pandemia ne-a schimbat viețile în tot felul de moduri. Unde nu a poposit boala sau moartea, ne-au apăsat grijile, ne-au încrâncenat deciziile politice și alegerile, ne-au revoltat furăciunile și ticăloșiile, încălcarea drepturilor omului, imixtiunea politicului în cele mai importante instituții ale statului, aservirea unei părți a justiției și a presei.
Evenimentul zilei, chiar și cu motoarele reduse și afectat financiar, a continuat, prin ziariștii săi, să investigheze și să prezinte publicului anchete jurnalistice cu efecte negative asupra societății. La sfârșit de an, o să republicăm o parte dintre cele mai importante, urmând să apreciați dacă, în timp, instituțiile statului au intervenit, s-au implicat cu ceva sau au schimbat lucrurile. (Simona Ionescu)
Actualul ministru Claudiu Năsui, fost și actual deputat USR, face parte dintr-o familie nu foarte transparentă cu averea de aproape 100 de milioane de euro cu care este creditată de presa locală de business. Și asta după ce a făcut parte din cabinetul Ministrului Finanţelor Publice în guvernul Cioloş, unde s-a ocupat exact de „proiecte de transparenţă bugetară”.
Familia Năsui egal „afacerea Motorola”, scria Dan Andronic, „pentru cei care sunt la curent cu seria celor mai mari tunuri date economiei românești după 1989”. „Afacerea Motorola a fost documentată de presa anilor ’90 ca fiind chiar primul mare tun financiar post-decembrist, care a prejudiciat statul român cu aproape 8 milioane de dolari. O afacere de care-mi aduc aminte atunci când mai scriu despre începuturile mele ca ziarist. Dar cred că merită reluată pentru cei mai tineri, care nu știu despre ce este vorba”.
Detaliile, în prima parte a acestor dezvăluiri:
Trecutul nu se prescrie! Cine suflă din pupa afacerilor familiei USR-istului Claudiu Năsui
Dar afacerea „Motorola” nu a fost singura mișcare dubioasă a familiei actualului ministru al Economiei. Din material veți mai afla lucruri interesante despre relațiile de afaceri dintre familia Năsui și controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Un gest populist fără consecințe
Alături de alți colegi de-ai săi, Claudiu Năsui a demisionat din Parlament. Nu, nu acum, ci cu câteva zile înainte de alegerile de pe 6 decembrie, un gest de PR politic prin care unii dintre candidați voiau să arate că renunță la pensiile speciale, pe care parlamentarii și le-au votat în legislaturile trecute.
Dar gesturile populiste nu au reușit să acopere un trecut al familiei cu rădăcini adânci în comunism și Direcția de Informații Externe, cu afaceri conectate la Întreprinderea de Comerț Exterior Dunărea și firma Crescent, care făcea doar afaceri cu firma securiștilor de la ICE Dunărea…
Cel mai recent contract cu statul documentat în presă „datează din 23 martie 2020, la șase zile după decretarea stării de urgență – un contract în valoare de 261.850 de euro”, mai arăta ancheta EvZ.
„Din toate acestea, lui Claudiu Năsui nimic nu i se pare nelalocul lui – e o externalizare normală a unor servicii de către instituții ale statului, spunea anul trecut. În plus are certitudinea că și cei din familia lui “suflă și-n iaurt”, când vine vorba de acest gen de contracte. Sau în microfoane, pentru a se asigura că secretele rămân în familie”, era concluzia celei de-a doua părți a investigației despre fundația pe care s-a clădit ascensiunea lui Claudiu Năsui. Pe care o puteți citi aici: