Remember 2020. De ce importă România deșeuri. Explicațiile unui ministru
- Iuliu Vlădescu
- 3 ianuarie 2021, 14:56
România riscă să fie sancționată de Uniunea Europeană pentru situația deșeurilor casnice, deși ar avea capacitatea de a recicla masiv.
A fost un an greu pentru toți. Pandemia ne-a schimbat viețile în tot felul de moduri. Unde nu a poposit boala sau moartea, ne-au apăsat grijile, ne-au încrâncenat deciziile politice și alegerile, ne-au revoltat furăciunile și ticăloșiile, încălcarea drepturilor omului, imixtiunea politicului în cele mai importante instituții ale statului, aservirea unei părți a justiției și a presei.
Evenimentul zilei, chiar și cu motoarele reduse și afectat financiar, a continuat, prin ziariștii săi, să investigheze și să prezinte publicului anchete jurnalistice cu efecte negative asupra societății. La sfârșit de an, o să republicăm o parte dintre cele mai importante, urmând să apreciați dacă, în timp, instituțiile statului au intervenit, s-au implicat cu ceva sau au schimbat lucrurile. (Simona Ionescu)
Pentru că țara noastră e campioană la reciclat deșeuri. Dar pe ale altora, nu pe ale noastre. Pentru că gunoiul din orașele României nu este colectat corespunzător.
În țara noastră intră săptămânal cantități uriașe de deșeuri, care merg la companii care le reciclează, spunea Costel Alexe, pe atunci ministru al Mediului.
„Acesta este unul dintre motivele pentru care operatorii economici refuză să recicleze Pet-urile, cutiile metalice sau sticla. Suntem foarte buni la reciclare pentru că importăm. Din păcate, gunoiul se îngroapă, nu se reciclează în România”, explica ministrul Alexe.
Dacă România nu atinge obiectivul de reciclare a 50% din deșeurile produse, asumat prin aderarea la UE, va putea primi sancțiuni prin procedura de Infrigement aplicată de Curtea Europeană de Justiție, amenzi care se vor plăti din banii tuturor.
Un scandal în Portul Constanța
Scandalul a pornit după ce s-a aflat că doi români şi un britanic sunt cercetaţi pentru importarea ilegală de deşeuri în România, după ce poliţiştii de frontieră au depistat în Portul Constanţa Sud Agigea 16 containere cu deşeuri, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand, descărcate de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie, cum informa Garda de Coastă.
Cum s-a încheiat toată istoria și ce spun alți oficiali, din materialul următor: