8 remedii pentru a ne vindeca de teama de a fi fotografiați. Cu românul la psiholog
- Eveline Ţibichi Osnaga
- 15 ianuarie 2018, 00:00
A deveni timid în faţa camerei este o problemă comună pentru mulţi oameni. Fotografia este din ce în ce mai folosită în viaţa de zi cu zi, totuşi, fie că este vorba de poze spontane alături de prieteni sau mai oficiale, atunci când mergem la evenimente de familie, ne este greu să ne lasam fotografiaţi.
Teama de a fi fotografiat este legată de fobia socială, în care o persoană se teme că este judecată de alții. Problemele legate de imaginea de sine sunt exagerate și există chiar și în cazul persoanelor care, conform standardelor convenționale, sunt normale. Din punct de vedere psihologic, o fotografie este o asumare la expunere, iar atunci când suntem asumați nu ne simțim confortabil.
Petrecem ore întregi construind o imagine aproape perfecta pe platformele de socializare şi, cu cât ne îndepartam de ceea ce suntem în realitate, cu atât devenim mai vulnerabili când trebuie sa facem o poza spontan şi nu deţinem controlul.
Aprobarea sociala nu trebuie sa devina atât de importanta pentru ca avem nevoie de autenticitate şi de naturaleţe. Este important sa luam în calcul ca o persoana care ne priveşte sau se uita la o fotografie de-a noastra are doar un punct de vedere personal, nu este neaparat o realitate, iar în alta ordine de idei părerea nimănui despre tine nu este permanentă ci continuă să se schimbe în timp.
Vă propun câteva tehnici prin care puteți gestiona mai ușor acest blocaj:
Nu uitați să zâmbiți!
Cu cât zâmbiți mai mult, cu atât mai mult vă veți relaxa şi va veţi simţi natural pe camera. Deşi la început nu pare uşor, încercaţi sa va relaxaţi şi sa va gândiţi la ceva amuzant sau placut.
Găsiți o tehnică de relaxare.
Respiraţia profunda sau chiar dansul înaintea unei fotografii pot sa va schimbe starea de spirit şi sa va relaxeze. Încercaţi un ciclu de respiraţie profunda înainte de a va gasi în faţa camerei. Închideţi ochii şi inha laţi uşor, în timp ce numaraţi pâna la trei, ţineţi-va respiraţia timp de doua secunde, apoi expiraţi înca trei secunde.
Uitați-vă mai des în oglindă!
Poate parea amuzant, însa oglinda este cea care ne poate aduce în contact cu propria persoană. Oglinda este singura care ne oferă o imagine reală iar cel ce se uita la noi din oglinda ar trebui sa ne fie un prieten bun, pe care îl acceptam cu bune şi cu rele.
Fii tu însuți!
Cu cât te simţi mai natural, cu atât vei arata mai bine pe camera. Aceasta poate include folosirea mâinilor atunci când vorbiţi. Nu încercaţi sa pareţi mai mult decât sunteţi pentru ca de acolo începe sa se vada toata stângacia.
Împrietenește-te cu aparatul foto!
Daca nu va place sa fiţi în centrul atenţiei în public, de exemplu, începeţi sa faceţi fotografii acasa. Încercați să vă faceți câteva poze cu propriul telefon. Selfie-urile or sa va ajute sa gasiţi unghiurile care va avantajeaza şi or sa va faca sa va recunoaşteti şi calitaţile. Încearcaţi sa va obişnuiţi sa fiţi fotografiat şi sa vedeţi fotografii cu propria persoana.
Simte-te ca acasă
. În loc să încercați să arătați bine pentru aparatul de fotografiat prin găsirea unui aspect care este la modă, mai degrabă să arătați bine prin găsirea unui aspect care vă face confortabil. Odata cu trecerea timpului o sa apreciem mai mult un aspect relaxat al propriei persoane decât accesoriile demodate de trecerea timpului.
Îmbunătățiți-vă încrederea.
Persoanele care nu se lasa fotografiate de cele mai multe ori sunt percepute ca neavând încredere în propria persoana şi nu cred ca doriţi sa lasaţi o aşa impresie. Persoanele care au încredere în ele sunt mai fericite și sunt percepute ca fiind mai frumoase. Problemele legate de încredere se rezolva în cabinetul de psihoterapie, parcurgând carţi de dezvoltare personala şi ieşind din zona de confort în acţiunile pe care le facem zi de zi.
Nu încerca să-i mulțumești pe cei din jurul tău!
De câte ori o sa încer caţi sa-i mulţumi ţi pe cei din jur şi nu o sa va luaţi în calcul, tot de atâtea ori o sa va subminaţi încrederea în propria persoana şi nu o sa fiţi suficient de buni pentru a aparea într-o poza.