Remedii naturale pentru a scăpa repede de arsurile solare și insolație

Sursa foto: freepik.com

Arsurile solare și insolația pot fi foarte neplăcute și pot provoca disconfort sever. O expunere prelungită la soare, mai ales la ore nepotrivite, poate cauza neplăceri. Atunci când vorbim de insolație, simptomele sunt dureri de cap, febră, amețeală, greață sau înroșirea excesivă a fetei. În cazul arsurilor solare, pielea se simte fierbinte sau strânsă, poate fi resimțită durere sau pot apărea umflături.

Remedii naturale pentru arsurile solare

Aloe Vera poate face minuni pentru arsurile solare. Această plantă are proprietăți antiinflamatorii și calmante. Poți aplica un gel de aloe vera direct pe pielea arsă sau poți folosi frunzele acestei plante, deschizându-le și aplicând gelul din interior direct pe piele. De ajutor la calmarea arsurilor sunt și compresele reci. Aplică un prosop înmuiat în apă rece pe zona afectată pentru a reduce temperatura și a calma durerea. Evită folosirea gheții direct pe piele, deoarece poate provoca iritații suplimentare.

Oțetul de mere este un alt remediu natural pentru a trata arsurile pielii. Amestecă oțet de mere cu apă și aplică soluția pe pielea arsă cu ajutorul unui prosop sau pulverizator. Oțetul ajută la echilibrarea pH-ului pielii și reduce senzația de arsură. Dacă nu ai oțet la îndemână, poți folosi lapte de vacă. Înmoaie un prosop în lapte rece și aplică-l pe piele. Proteinele din lapte ajută la calmarea și vindecarea pielii arse.

Ceaiul de mușețel este un alt remediu care poate fi folosit pentru a trata arsurile solare. Pregătește ceai de mușețel, lasă-l să se răcească și apoi aplică-l pe pielea arsă folosind un prosop. Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii și calmante. De ajutor în calmarea și vindecarea pielii este și uleiul de cocos. După ce pielea s-a răcit, aplică ulei de cocos pentru a hidrata și a ajuta la vindecarea pielii.

Sursa foto: freepik.com

Cum tratăm insolația cu remedii natural

Insolația poate apărea atunci când te expui mai mult timp la soare. Dacă vorbim de o formă ușoară, ea poate fi tratată cu remedii natural. Hidratarea este esențială. Bea multă apă pentru a te rehidrata. Adaugă un vârf de sare și zahăr pentru a ajuta la înlocuirea electroliților pierduți. Sucurile naturale de fructe și băuturile izotonice pot ajuta de asemenea.

La fel ca și la arsurile solare, trebuie să te ferești de soare. Mută-te într-un loc umbrit și răcoros. Folosește ventilatoare sau aer condiționat pentru a scădea temperatura corpului. Evită expunerea directă la soare până când simptomele se ameliorează. Pentru a scădea temperatura corpului poți aplica comprese reci pe frunte, gât și încheieturi.

Infuzia de mentă este și ea de ajutor atunci când ai insolație. Bea ceai de mentă sau aplică comprese cu infuzie de mentă pe piele. Menta are un efect răcoritor și calmant. Temperatura corpului poate fi scăzută și cu dușuri reci. Evită utilizarea apei foarte reci, deoarece poate provoca un șoc termic.

Sursa foto: Pixabay

Tratament extern pentru arsurile solare

Dermatologii recomandă și tratamentul intern atât pentru arsurile solare cât și pentru insolație. Este recomandat extractul de muguri de coacăze negre. Acesta trebuie administrat câte doi mililitri, apoi repetat după două ore. Extractul din scoarță de salcie este și el un bun remediu, având acțiune antiinflamatoare și antipiretică. Se administrează câte doi mililitri o dată pe zi, potrivit minuneanaturii.ro.

Dacă te confrunți cu insolație sau ai arsuri solare, evită alcoolul sau băuturile care conțin cafeină. Acestea pot deshidrata corpul și pot agrava simptomele. Odihna este și ea foarte importantă în astfel de situații, iar pentru o refacere rapidă, ai grijă și la alimentație. Evită mâncărurile grele și grase care pot îngreuna digestia.

Dacă simptomele sunt severe sau nu se ameliorează în câteva zile, este important să consulți un medic. Arsurile solare severe și insolația pot necesita îngrijire medicală de specialitate.