Premierul britanic David Cameron, în poziţie delicată din cauza recesiunii şi a fisurilor din coaliţia de la putere, a început marţi prima remaniere, pentru a injecta sânge proaspăt în guvernul său aflat la mijloc de mandat, menţinând însă direcţia politicii sale.
În total, circa 20 de posturi şi-ar putea schimba titularii în guvernul format din conservatori şi liberali-democraţi, potrivit ziarului Times.
Numele grele, cum ar fi şeful diplomaţiei William Hague, ministrul de interne Theresa May sau chiar ministrul de finanţe George Osborne, nepopular până la punctul în care a fost huiduit luni la Jocurile Paralimpice, urmează să-şi păstreze poziţiile, potrivit mass-media britanice., preluată de Agerpres
Printre primele şi cele mai importante schimbări anunţate de Downing Street se numără promovarea la Ministerul Sănătăţii a ministrului culturii, Jeremy Hunt, criticat în primăvară pentru relaţiile sale strânse cu grupul de presă Murdoch, aflat în centrul unui scandal privind ascultări telefonice ilegale.
O altă victimă a remanierii este ministrul justiţiei Kenneth Clarke. Această figură a Partidului Conservator, pro-european convins, îşi părăseşte postul în condiţiile în care Cameron este supus de câteva luni la presiuni din partea euroscepticilor din partid. El este înlocuit de Chris Grayling, nou în guvern, considerat a fi mai de dreapta decât predecesorul său.
Liberal-democratul David Laws, constrâns, la câteva săptămâni după venirea la putere a lui David Cameron, să demisioneze din postul de secretar de stat în Ministerul Finanţelor în urma unui scandal privind devize de cheltuieli falsificate, ar putea reveni în guvern.
Remanierea survine la mijlocul mandatului guvernului condus de Cameron, la putere din mai 2010. "Premierul consideră a doua jumătate a legislaturii ca faza obţinerii de rezultate" în vederea alegerilor legislative din 2015, a afirmat o sursă apropiată guvernului.
Prim-ministrul a decis această remaniere în contextul în care guvernul său traversează o perioadă dificilă.
Angajat într-o politică de austeritate drastică, executivul s-a dovedit incapabil de a scoate ţara din recesiune de la începutul lui 2012, ceea cea a dus la amplificarea nemulţumirilor. Conform unui sondaj făcut public duminică, 35% dintre britanici îi susţin pe conservatori, 9% pe liberal-democraţi şi 41% opoziţia laburistă, aminteşte AFP.