Religia, o materie obligatoriu-opţională

Religia, o materie obligatoriu-opţională

Teoretic, ea este impusă pentru clasele I-XII, dar, practic, poate fi evitată printr-o simplă cerere.

Elevii vor studia religia obligatoriu şi la liceu, după cum au decis, ieri, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai cultelor religioase recunoscute din România. Părinţii care vor dori să-şi retragă copiii de la această disciplină vor trebui doar să facă, la şcoală, o cerere în acest sens. Considerată de unii drept o unealtă electorală, hotărârea Ministerului Educaţiei vine la doar câteva zile după ce Curtea de Apel Bucureşti a dat o decizie executorie pentru scoaterea icoanelor din şcoli. Părinţii pot alege Reprezentanţii ministerului au anunţat, după întâlnirea de la Palatul Patriarhal, că disciplina religie va fi introdusă şi în trunchiul comun al programei pentru liceu. În acest moment, materia este obligatorie la nivelul învăţământului primar şi gimnazial, adică de la clasa I la a VIII-a. Mai mult decât atât, decizia va fi cuprinsă în noua Lege a învăţământului preuniversitar.

„Ministerul îşi asumă obligativitatea de a le oferi elevilor posibilitatea de a studia religia în liceu. Dar părintele va hotărî, până când copilul lui împlineşte 16 ani, ce tip de confesiune alege sau dacă vrea să-şi lase copilul să studieze religia. După vârsta de 16 ani, şcolarul va decide singur“, a declarat Mihaela Suciu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Elevii care vor solicita să nu participe la aceste ore nu vor fi sancţionaţi şi nici nu le va fi afectată media generală, după cum a adăugat Suciu. „Pentru şcolarii care nu vor dori să înveţe religia, Ministerul Educaţiei va organiza ore de cultură generală sau alte discipline“, a completat purtătorul de cuvânt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abordare ştiinţifică sau confesională Disputată vehement în ultima perioadă, obligativitatea studierii religiei în şcoli este considerată o măsură electorală de către Mircea Miclea, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru Educaţie. „Decizia este greşită şi populistă. Dacă studiezi etică nu devii mai etic, aşa cum, dacă studiezi religie nu vei deveni mai religios“, a comentat Miclea.

Fostul ministru al educaţiei crede că religia ar trebui să fie o materie la decizia şcolii. Pe de altă parte, George Pruteanu, care a şi deschis un forum de discuţii pe această temă pe pagina personală de internet, este de părere că şcolarii ar trebui să înveţe despre religiile lumii.

În ceea ce priveşte religia confesională, această materie ar trebui să fie opţională şi separată pe confesiuni. Patriarhul Daniel a mai propus la consfătuirea de ieri ca, în fiecare şcoală, să fie amplasate panouri cu simboluri religioase ale tuturor cultelor şi religiilor din România. Această recomandare vine în contextul în care Curtea de Apel Bucureşti a dat, la începutul acestei săptămâni, o decizie executorie prin care îi obligă pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei să scoată icoanele din şcoli.