Banca Transilvania a anuntat ca volumul imprumuturilor a crescut de doua ori dupa ce a relaxat conditiile de creditare.
Volumul de credite acordate de Banca Transilvania (BT) dupa intrarea in vigoare a noilor norme de creditare pentru persoane fizice a crescut de aproximativ doua ori, a declarat ieri directorul de retail al institutiei, Gabriela Nistor.
„Solicitarile pentru credite aproape s-au triplat, iar volumul de imprumuturi acordate a crescut de aproximativ doua ori, dupa aplicarea noilor norme de creditare”, a spus Nistor, potrivit Mediafax.
Oficialul BT considera ca persoanele cu venituri mici nu au fost puternic afectate de noile norme de creditare. Potrivit acesteia, institutia de credit a incercat sa le ofere acestora posibilitatea de a contracta sume de bani cel putin egale cu cele pe care le-ar fi luat inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari.
La sfarsitul lunii august, volumul de credite de retail acordate de BT se ridica la 2,8 miliarde lei, tinta pentru sfarsitul acestui an fiind de 3,4 miliarde lei. Volumul creditelor de retail in totalul imprumuturilor este de circa 40%.
Case fara avans
Clientii BT pot contracta credite imobiliare fara avans, potrivit reprezentantilor bancii. In schimb, banca nu acorda credite ipotecare fara avans.
La aceste imprumturi, BT solicita clientilor sa dispuna de un avans de 15%, comparativ cu cel putin 25% din valoarea tranzactiei inainte de introducerea noilor credite. Cele doua tipuri au aceeasi destinatie, de achizitie a unor proprietati imobiliare, diferenta provenind din legislatia in baza careia sunt acordate aceste imprumuturi.
Pe de alta parte, clientii care nu dispun de avans iau credite pentru case mai scumpe decat cei care au avansul de 15a din valoarea imobilului pe care urmeaza sa-l cumpere.
La creditul imobiliar in lei, de exemplu, banca percepe o dobanda fixa, timp de un an, de 6,9% clientilor care au avansul de 155 din valoarea tranzactiei imobiliare pe care urmeaza s-o realizeze. Daca nu dispun de avansul de 15%, acestia vor plati o dobanda mai mare cu un punct procentual.
In schimb, BT nu solicita ca valoarea garantiilor sa fie mai mare decat valoarea creditului acordat. Garantiile trebuie sa acopere integral valoarea acestuia. De exemplu, un client al bancii vrea sa cumpere o casa care costa 100.000 de euro.
Clientul dispune de un avans de 20.000 de euro, urmand ca de la banca sa imprumute numai 80.000 de euro. Chiar daca locuinta pe care urmeaza s-o cumpere va fi evaluata la numai 80.000 de euro, BT va acorda imprumutul.
PE DATORIE
Card BT - Centrofarm
Banca Transilvania si Centrofarm au lansat ieri un card de credit co-branded, care are limita de creditare echivalentul a 5.000 de euro. Utilizatorii cardului vor avea discount de 10% la toate produsele cosmetice comercializate de Centrofarm si de 3% pentru medicamente.
„Din estimarile noastre, credem ca in primul an vom vinde 30.000 de carduri”, a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul de retail al Bancii Transilvania, Gabriela Nistor. Limita de creditare este stabilita in functie de scoringul aplicat pentru cardul de credit si gradul de indatorare al clientului.
Cardul urmeaza sa fie promovat in farmacii, unde va fi prezentat si va fi facuta si analiza prescoring a clientilor, urmand ca instrumentul de plata sa fie ridicat de la banca. Veniturile trebuie sa fie de minimum 100 de euro echivalent in lei.
Dobanda anuala pentru acest card este 18% si nu se percep taxe pentru emiterea cardului si nici comisioane pentru cumparaturi la comercianti. Dobanda se aplica doar pentru ridicarile de numerar, iar perioada de gratie doar pentru cumparaturi de la comercianti.