Editura Evenimentul si Capital

Relaxare şi relansare în politica mehedinţeanã după Adrian Duicu

14-04/duicu-2-465x390-465x390
Autor: | | 8 Comentarii | 1293 Vizualizari

Arestarea preventivã a preşedintelui Consiliului Judeţean şi a PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, ca şi suspendarea sa din funcţia de demnitate publicã deţinutã în administraţia publicã judeţeanã produce o serie de mutaţii pe scena politicã localã. Aceastã situaţie are în mod sigur consecinţe politice la nivelul politicii locale, deoarece partidele politice mehedinţene pot fi mult mai relaxate şi cu mari şanse de relansare în judeţ în perspectiva scrutinului europarlamentar.

PSD Mehedinţi, un partid fãrã un lider credibil

PSD Mehedinţi este partidul cel mai afectat în urma scandalului de corupţie în care a fost implicat Adrian Duicu. Era şi normal în condiţiile în care acesta era liderul absolut al acestui partid. Noua situaţie, dupã arestarea preventivã a preşedintelui Adrian Duicu, devine una dificilã pentru PSD Mehedinţi, deoarece acest partid este unul debusolat, fãrã un lider credibil.

În perspectiva campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare este cât se poate de limpede cã PSD Mehedinţi este afectat la nivelul imaginii, situaţie care îşi pune în mod sigur amprenta asupra votului exprimat. PSD Mehedinţi şi-a propus pentru scrutinul europarlamentar un procent de 80% în judeţ. Dupã scandalul reţinerii lui Adrian Duicu este puţin probabil cã PSD Mehedinţi mai poate spera cã obţine acest scor. Acest partid este deja perceput ca fiind unul care a avut în fruntea sa un lider corupt.

În prezent, PSD Mehedinţi este singurul partid care dã tonul în politica mehedinţeanã. De asemenea, PSD Mehedinţi, prin liderul sãu, Adrian Duicu, avea primul şi ultimul cuvânt în luarea deciziilor care privesc judeţul. Puterea în judeţ este deţinutã exclusiv de PSD Mehedinţi, partidul care are cele mai importante poziţii atât la nivelul administraţiei publice locale, cât şi a conducerilor serviciilor deconcentrate. Cu toate acestea, puterea pesedistã nu s-a remarcat prin ceva notabil în materie de viziune şi realizãri administrative.

Chiar şi aşa, dominaţia pesedistã localã nu s-a remarcat prin nimic notabil în ceea ce priveşte propria sa viziune şi anumite realizãri administrative, principala preocupare a lui Adrian Duicu fiind aceea de a elimina orice formã de opoziţie, iar demararea proiectelor de interes local lãsându-se aşteptate.

PNL Mehedinţi poate renaşte în forţã în judeţ

Liberalii locali sunt principalul adversar politic al PSD Mehedinţi, cel puţin privit prin prisma relaţiilor politice din ultimul an. PNL Mehedinţi a avut de suferit de pe urma relaţiei de parteneriat cu social-democraţii locali, cel puţin în ultimul an pierzându-şi funcţiile de conducere din fruntea administraţiei publice locale. De fapt, între cele douã partide a izbucnit un conflict politic încã din perioada în care erau aliate în cadrul USL Mehedinţi.

În mod sigur PSD Mehedinţi şi-a propus, cel puţin la acest prim scrutin electoral, sã facã tot posibilul pentru a câştiga cu mult peste liberali, astfel încât sã le arate acestora, din orgoliu, cã le sunt net superiori din punct de vedere electoral. În noul context, PNL Mehedinţi are şansa sã renascã substanţial în judeţ. PNL Mehedinţi va trebui sã identifice o strategie electoralã eficientã prin care sã obţinã un procent cât mai mare.

Este imperios necesar ca PNL Mehedinţi sã adopte o atitudine mult mai fermã, pragmaticã şi coerentã, pentru cã numai în felul acesta poate reveni în forţã şi poate deveni un partid important. Acest partid se aflã, într-adevãr, în faţa unui demers politic dificil, dar în acelaşi timp necesar, deoarece de strategia politicã pe care o va adopta depinde şansa unui scor electoral foarte bun. Noul preşedinte al PNL Mehedinţi, Virgil Daniel Popescu (foto), are o misiune dificilã în aceastã calitate ca urmare a încrederii acordate de colegii sãi.

Virgil Popescu va trebui sã întãreascã organizaţiile locale, slãbite evident ca urmare a instabilitãţii de la nivelul conducerii filialei, dar şi datoritã faptului cã mulţi primari liberali au decis sã se alãture PSD Mehedinţi, primari pe care i-ar putea recupera, mãcar în parte. Având o conducere legitimã, PNL Mehedinţi are posibilitatea de a demonstra cã este unul de forţã. Rãmâne de vãzut în ce mãsura noua sa conducere se va achita de angajamentele asumate şi va contribui la relansarea partidului în judeţ.

Vor reveni anumiţi primari alãturi de PDL Mehedinţi?

PDL Mehedinţi a fost, fãrã îndoialã, un partid care a jucat un rol esenţial în administraţia publicã localã, fiind, o lungã perioadã de timp, şi principala forţã politicã a judeţului. Declinul politic, chiar dacã într-o primã fazã lent, al PDL Mehedinţi a început dupã alegerile locale din anul 2012, iar acesta s-a datorat unor factori obiectivi, care nu aveau nicio legãturã cu vreo strategie politicã eronatã.

Douã au fost cauzele principale ale declinului PDL Mehedinţi: contextul politic defavorabil şi anumite trãdãri interne, în special ale unor aleşi locali. PDL Mehedinţi a intrat în competiţia electoralã într-o conjuncturã politicã total defavorabilã, când imaginea partidului, la nivel naţional, era una proastã, ca urmare a mãsurilor de austeritate, considerate necesare, adoptate în perioada guvernãrii. În mod sigur aceastã percepţie şi-a pus amprenta şi asupra rezultatului obţinut de PDL Mehedinţi, deoarece votul politic a funcţionat şi la scrutinul local, în ciuda faptului cã partidul fãcuse lucruri necesare pentru judeţ.

PDL Mehedinţi a mai suferit şi datoritã faptului cã a fost pãrãsit de unii membri şi aleşi importanţi, fiind pus în imposibilitatea de a mai fi o formaţiune puternicã. Noul preşedinte al partidului, senatorul Marius Bãlu, şi-a asumat bine rolul de lider al unui partid de opoziţie, însã resursele politice limitate de care dispune propria sa formaţiune nu-i permit o reafirmare la nivelul judeţului. Însã, dincolo de acest aspect, existã o realitate cât se poate de evidentã: în acest moment, PDL Mehedinţi nu se poate baza pe aportul unui important numãr de primari, consilieri judeţeni şi locali. Pentru cã, deşi sunt, în continuare, membri de partid, aceştia au ales sã rãmânã în funcţii pentru a nu-şi

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI