Relațiile kazaho-române și dezvoltarea unui „Nou Kazahstan” – puncte-cheie ale interviului cu Excelența Sa Ambasadorul Nurbakh Rustemov

Bună ziua, domnule Ambasador! Ați sosit recent de la Astana unde ați participat la un eveniment important, având ca scop principal aducerea relațiilor cu România la un nou nivel de cooperare. Ne puteți spune mai multe despre rezultatele evenimentului.

Bună ziua, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a le povesti cititorilor români despre starea și perspectivele cooperării dintre Kazahstan si România, precum și de a vă familiariza cu principalele reforme politice și socio-economice care au loc în țara mea.

Aveți dreptate, săptămâna trecută orașul Astana a găzduit un eveniment important care vizează aprofundarea cooperării pe întreg spectrul de relații. După doi ani de pandemie de coronavirus, am putut să ne întâlnim față în față și să discutăm perspectivele de intensificare a parteneriatului nostru.

A fost desfașurată o activitate complexă în comun pentru pregătirea celei de-a 16-a reuniuni a Comisiei Interguvernamentale pentru cooperare comercială, economică, științifică și tehnică, în care miniștrii energiei de la acest eveniment sunt copreședinți de ambele părți.

Anul acesta, Kazahstanul a fost vizitat de o delegație reprezentativă a României, care a inclus, alături de ministrul Virgil Popescu, și ministrul Muncii și Solidarității Sociale M. Budei, secretari de stat ai Ministerelor Antreprenoriatului și Turismului, Transporturilor și Infrastructurii, Energiei, reprezentanți ai “EximBank” din România.

Necătând la programul aglomerat, aș dori să remarc că au avut loc negocieri fructuoase. Ținând cont de realitățile globale în schimbare, este foarte important de menționat că țările noastre sunt interesate să rezolve problemele emergente de transport și logistică. Astfel, s-a ajuns la acorduri privind înființarea unei Comisii de lucru mixte pentru transportul internațional de mărfuri, al cărei scop va fi conectarea porturilor Aktau și Constanța pentru a simplifica livrarea încărcăturilor. S-au discutat problemele privind diversificarea schimbului comercial, deschiderea unui zbor direct între capitale.

În plus, în cadrul evenimentului a avut loc un business-forum cu participarea unor mari antreprenori din ambele țări. Au fost organizate întâlniri B2B, s-a ajuns la acorduri privind implementarea de proiecte comune în domeniul energiei, turismului, transporturilor și agriculturii.

 

Anul acesta, Kazahstanul și România sărbătoresc 30 de ani de relații diplomatice. Cum evaluați procesul de cooperare dintre țările noastre?

În primul rând, noi apreciem foarte mult faptul istoric că țara dumneavoastră a fost prima dintre statele europene și a doua din lume care ne-a recunoscut Independența.

Astăzi, România este un partener politic important al Kazahstanului în Europa de Sud-Est. În general, nu ne confruntăm cu aspecte problematice și pozițiile noastre coincid în multe chestiuni de pe agenda internațională. În această scurtă perioadă din punct de vedere istoric, țările noastre au atins un nivel ridicat de dezvoltare a relațiilor bilaterale în toate domeniile de interacțiune.

Observ cu satisfacție că dialogul politic este susținut de o colaborare activă în sferele comercială, economică și de investiții. Astăzi, România este al 13-lea partener comercial al Kazahstanului din lume. În special, comerțul bilateral a urcat anul trecut până la cifra de 1,6 miliarde de dolari – un indicator remarcabil care demonstrează relația strânsă dintre țările noastre.

În țara dumneavoastră se află cel mai mare activ al Republicii Kazahstan din Europa - compania “KazMunayGas International”, care asigură cu succes punerea în aplicare a politicii de diversificare a livrărilor de petrol kazah în lume.

 

Excelența Voastră, suntem foarte încântați să auzim că parteneriatul politic și economic cu Kazahstanul se dezvoltă atât de dinamic, dar, în opinia mea, relația dintre cele două state nu ar trebui să se limiteze la aceasta.

 

Sunt total de acord cu dumneavoastră. O componentă importantă a construirii relațiilor de prietenie cu orice stat este diplomația culturală. Dar chiar și pe acest front, relațiile noastre se dezvoltă exclusiv în pantă ascendentă.

În ultimii ani, s-a intensificat mult cooperarea culturală și umanitară. Putem remarca aici deschiderea în capitalele celor două țări a monumentelor lui Abay și Mihai Eminescu, scuarurilor „Kazahstan” și „București”.

De asemenea, pe 29 iunie a.c. a avut loc o prezentare simultană a traducerii cărților șefilor de stat din cele două țări „Pas cu pas” și „Cuvânt despre tata” în kazahă și română.

Recent, pe 12 septembrie anul acesta, în cadrul sărbătoririi a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, Opera Națională din Cluj-Napoca a găzduit un concert susținut de orchestra de stat „Otyrar Sazy”, care a avut un succes deosebit, în sală nu mai erau locuri libere.

Totodată, ne-am propus nu doar să creștem volumul interacțiunilor culturale și umanitare, ci să schimbam calitativ structura acestora. Pe baza acestui fapt, se organizează anual festivalul filmului kazah, Zilele culturii din Kazahstan, conferințe științifice și practice, concerte, mese rotunde, competiții sportive și multe altele.

  Există perspective bune pentru consolidarea contactelor în domeniile științei, educației, artei, picturii, muzicii și sportului.

 

Domnule Ambasador, nu ne îndoim de faptul că va fi util și plăcut pentru poporul român să cunoască cultura Kazahstanului. Astfel, recent Papa de la Roma în discursul său a menționat instrumentul național „Dombyra”, îmi doresc mult să asist la următorul concert de muzică kazahă. În general, în această toamnă, Kazahstanul este foarte activ atât pe arena internațională, cât și pe plan intern.

 

Într-adevăr, în perioada 14-15 septembrie a.c. în Astana a avut loc cel de-al 7-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale. La congres au participat peste 100 de delegații din 50 de țări. Tema congresului din acest an a fost „Rolul liderilor religiilor mondiale și tradiționale în dezvoltarea spirituală și socială a omenirii în perioada post-pandemie”. După cum ați menționat, Papa Francisc a făcut o vizită oficială și a participat și la lucrările Congresului. Aceasta este o mare onoare pentru Kazahstan.

În ceea ce privește conceptul de creare a unui astfel de Congres, aș dori să remarc că din punct de vedere istoric s-a dovedit că poporul din Kazahstan, timp de mai multe secole - îmbogățit cu moștenirea spirituală a diferitelor popoare și credințe - a absorbit calitățile neprețuite ale toleranței, înțelegerii și respectului reciproc.

În condițiile dificile de dezvoltare a suveranității Kazahstanului, a tranziției către o economie de piață și forme democratice de organizare a vieții publice, am izbutit să fundamentăm ideea de armonie interetnică și interconfesională, să o aprofundăm și să o dezvoltăm în conformitate cu cerințele vremii și nevoile oamenilor, care astăzi este cunoscută în lume sub denumirea „calea Kazahstanului”.

Noi credem sincer că astfel de postulate de bază ca pacea, dialogul confesiunilor și culturilor sunt bogăția noastră neprețuită. Acest lucru este pecetluit de Declarația Finală adoptată la sfârsitul lucrărilor Congresului.

În paralel, a avut loc vizita Președintelui Republicii Populare Chineze Xi Jinping, iar Președintele nostru a participat la lucrările Adunării Generale a ONU și ale SCO. În perioada 12-13 octombrie a.c. se va desfășura în capitala Kazahstanului cel de-al VI-lea summit CICA/ Multilateral cooperation. Această structură este, de asemenea, relativ tânără și obiectivul ei este de a crea un cadru eficient și acceptabil pentru toți privind asigurarea păcii și securității în Asia. De asemenea, lucrăm constant pentru transformarea CICA într-o organizație internațională cu drepturi depline.

 

Într-adevăr, Kazahstanul este o insula a stabilității și prosperității, lucru deosebit de important în lumina evenimentelor recente care au loc în lume. În ciuda proceselor evolutive rapide din țară, Kazahstanul nu cruță nici eforturi și nici timp pentru a promova inițiative globale și regionale. În țara voastră se schimbă multe, începând cu transformări simbolice și terminând cu reforme sistemice. Cred că, mai întâi, vom discuta motivele redenumirii capitalei și schimbării sărbătorii legale.

După cum știți, timpul nu stă pe loc, societatea se transformă și, în același timp, și pretențiile ei. În cadrul implementării reformelor se promovează ideea unui „stat care ascultă”, care trebuie să asculte problemele și propunerile oamenilor. De exemplu, de aceea a fost organizat în iunie a acestui an referendumul pentru întoducerea de amendemente  în Constituție pentru a permite oamenilor să decidă singuri dacă sunt de acord cu reformele propuse sau nu. În plus, acesta este motivul pentru care Președintele Kassym-Jomart Tokayev a cerut alegeri prezidențiale anticipate pentru a oferi populației posibilitatea de a vota pentru direcția de dezvoltare a țării.

În ceea ce privește redenumirea capitalei noastre, inițial Astana a fost redenumită Nur-Sultan în anul 2019 pentru a sărbători contribuția fostului Președinte Nursultan Nazarbayev la dezvoltarea Kazahstanului în general, și în special a capitalei. Dar, în același timp, după mai multe întâlniri cu oamenii, mai ales în perioada referendumului din iunie anul curent, populația țării, inclusiv locuitorii capitalei, au propus și ei acest lucru. Președintele a aprobat propunerea, întrucât opinia publică din „Noul Kazahstan” are o pondere și o importanță semnificativă.

În prezent, Ziua Națională va fi sărbătorită de acum pe 25 octombrie, ceea ce nu este o noutate, și până în 2009 a fost sărbătorită. Ziua Republicii (25 octombrie) și Ziua Independenței (16 decembrie) sunt sărbători cu semnificații diferite și au istorii de proveniență cu origini diferite. La 25 octombrie 1990, a fost adoptată Declarația privind suveranitatea de stat a Kazahstanului. A fost primul pas al țării noastre pe drumul către Independență. Ziua Independenței este legata de data istorică de 16 decembrie 1991, când a fost adoptată Legea constituțională „Cu privire la independența de stat a Republicii Kazahstan”, care declară țara noastră membru independent al comunității mondiale și subiect de drept internațional.

Astfel, repunerea Zilei Republicii în calendarul sărbătorilor este un simbol al recunoașterii de către generația Noului Kazahstan a originilor și continuității tradițiilor, a respectului pentru meritele istorice și a voinței poporului nostru de a urma calea independenței.

 

Domnule Ambasador, vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastră detaliat. În ceea ce privește implementarea reformelor, în opinia mea, există o succesiune logică a deciziilor care se iau. Dar ce ne puteți spune despre anunțarea alegerilor anticipate ale Președintelui țării?

 

Pentru prima dată, șeful statului a vorbit despre organizarea alegerilor în mesajul său adresat poporului din Kazahstan pe 1 septembrie 2022. Această inițiativă este parte a reformelor de anvergură care se desfășoară în țara noastră și include nu doar limitarea mandatului prezidențial la o perioadă de șapte ani fără drept de realegere, ci și redistribuirea unui număr de competențe de la președinte către parlament, crearea Curții Constituționale, simplificarea înregistrării noilor partide politice, alegerea directă a akimilor în sate (primarii), precum și alte reforme politice și socio-economice.

Așa cum a spus Președintele nostru, acest an a devenit un an al transformărilor extinse și al reînnoirii în adevăratul sens al cuvântului. Aceste alegeri vor lansa un ciclu electoral care va duce la o „resetare radicală a întregului sistem politic”. Cel mai important este că acest lucru ne va permite să continuăm să ne concentrăm pe rezolvarea sarcinilor pe termen lung pentru a asigura o creștere economică durabilă, a îmbunătăți bunăstarea și calitatea vieții cetățenilor noștri.

Țara noastră este tânără, dar în același timp noi nu pierdem timpul în zadar și facem tot posibilul să fim pregătiți pentru provocările moderne și să ascultăm părerea cetățenilor. După cum puteți vedea, reformele sunt de natură fundamentală, care dau un semnal clar despre direcțiile transformărilor viitoare. Vorbim despre continuarea democratizării sistemului politic. Formarea unei culturi politice sănătoase, creșterea concurenței și crearea de condiții egale pentru toate partidele politice, implicarea populației, în special a tinerilor, în aceste procese va crea premisele necesare pentru reînnoirea și dezvoltarea Kazahstanului în viitor.

 

Excelență, în cuvintele Dumneavoastră se simte încredere în viitor, ele inspiră. Vă sunt foarte recunoscător pentru timpul acordat, am învățat ceva nou pentru mine, și iar repet că aștept cu nerăbdare următorul concert.