Relații tensionate între SUA și Turcia. Cele două state membre NATO se îndreaptă spre o RUPTURĂ ISTORICĂ

Turcia îşi exprima joi furia, în aşteptarea unui contraatac după sancţiunile impuse cu o zi înainte de Statele Unite unui număr de doi miniştri ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în legătură cu detenţia unui pastro american

Ankara a dat asigurări, încă de miercuri seara, că măsuri ”reciproce” vor fi luate ”fără întârziere” după ce Departamentul american al Trezoreriei a anunţat sancţiuni economice împotriva miniştrilor turci ai Justiţiei,  Abdulhamit Gül, şi Internelor ,Süleyman Soylu, scrie news.ro.

Această criză are loc în urma unei escaladări rapide a tensiunilor în legătură cu soarta unui pastor american, Andrew Brunson, plasat săptămâna trecută în arest la domiciliu, după ce a petrecut un an şi jumătate în detenţie în Turcia, acuzat de ”terorism” şi ”spionaj”.

Într-un rar gest de unitate, grupurile parlamentare ale celor patru partide au condamnat joi, într-un comunicat comun, aceste sancţiuni. ”Noi spunem ”nu” ameninţărilor Statelor Unite!”, au lansat ele.

Iar presa turcă denunţa pe o singură voce, joi, măsurile americane. ”Decizia scandaloasă a Washingtonului”, tuna ziarul proguvernamental Hürriyet; ”Ruptură istorică”, titra cotidianul de opoziţie Cumhuriyet.

Această criză, una dintre cele mai grave de decenii între cele două ţări membre NATO, are loc în contextul în care preşedintele american Donald Trump şi-a sporit presiunile, în ultimele zile, în vederea eliberării pastorului Brunson.

”Noi credem că el a fost victima unui tratament injust şi nejustificat din partea Guvernului turc”, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, anunţând sancţiunile impuse celor doi miniştri turci.

Sancţiunile constau în confiscarea bunurilor şi averilor lui Soylu et Gül, acuzaţi că au jucat un rol central în detenţia pastorului, a anunţat Departamentul Trezoreriei.

Administraţia Trump a interzis, de asemenea, oricărui cetăţean american să facă afaceri cu aceşti doi oficiali turci.

Ministrul turc al Justiţiei a luat în derâdere sancţiunile care-l vizează. ”Nu am un copac şi nici măcar un cent în Statele Unite”, a declarat Gül.

”SANCŢIUNI INJUSTE”

Măsurile americane au indignat, de asemenea, numeroşi turci. ”Suntem furioşi pe Statele Unite (...). Deşi nu sunt un susţinător al lui Recep Tayyip Erdogan, consider sancţiunile injuste”, a declarat, pentru AFP, Bülent Pasuk, un locuitor din Istanbul.

Anunţarea sancţiunilor americane a pus la încercare lira turcă, deja foarte fragilizată. La un curs de cinci lire pe un dolar, deviza turcă a atins miercuri cel mai scăzut nivel istoric.

Preşedintele Erdogan nu reacţionase încă până joi la prânz faţă de sancţiunile americane, iar autorităţile turce nu au dat vreun indiciu despre măsurile de retorsiune pe care Ankara le va lua contra Statelor Unite.

Editorialişti apropiaţi puterii turce îndemnau la lovituri puternice, de exemplu prin închiderea bazei aeriene de la Incirlik, în sudul Turciei, folosită de Washington în operaţiunile din Siria.

Departamentul de Stat american a anunţat miercuri că şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a discutat la telefon cu omologul său turc Mevlüt Cavusoglu şi că avea să se întâlnească săptămâna aceasta cu el în Singapore, pentru a-i cere eliberarea pastroului.

Acest caz afectează relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite de aproape doi ani.

Pastorul, originar din North Carolina, a fost arestat în octombrie 2016 în cadrul epurărilor lansate în Turcia după tentativa de lovitură de stat vizându-l pe Erdogan în iulie acelaşi an.

Andrew Brunson, care locuieşte de aproximativ 20 de ani în Turcia, unde conducea o mică biserică înainte să fie încarcerat, dezminte în bloc acuzaţiile formulate împotriva sa. El riscă 35 de ani de închisoare în cadrul unui proces deschis în aprilie.

Însă cazul Andrew Brunson este doar o parte a tensiunilor între Turcia şi Statele Unite, care au cele mai mari două armate din NATO.

Relaţiile lor sunt complicate, de asemenea, de dezacorduri în dosarul sirian, arestarea unor angajaţi locali ai consulatelor americane în Turcia şi soarta predicatorului turc Fethullah Gülen, exilat în America, a cărui extrădare este cerută insistent de Ankara, din cauza presupusei sale implicări în puciul eşuat din iulie 2016.

”Noi deţinem doar un singur lucru în America: Fetö (diminutivul peiorativ al lui Fethullah Gülen)”, a lansat joi ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu.

”Iar noi n-o să-l lăsăm acolo. Îl vom recupera!”, a adăugat el.