Procurorul de la DIICOT a adunat toate informațiile și probele ca să poată întocmi un rechizitoriu imposibil de întors de către instanță. Cazul a fost deschis în cercetare în februarie 2023, iar timp de 4 luni anchetatorii au ținut sub lupă ce se petrecea în „căminele groazei”.
Cercetările au scos la iveală existența unor abuzuri sexuale în aceste centre, existând un astfel de episod la Căminul Armonia. Aici, consemnează procurorul de caz, un pacient a întreținut acte sexuale orale cu un alt pacient, „incident ignorat cu nonșalanță de către personal, asistenta medicală Costescu Claudia apreciind că singura măsură care s-ar fi impus ar fi fost aplicarea unor corecții fizice celui care a ințiat actul sexual”.
Despre ce corecții a fost vorba, putem să ne imaginăm: bătăi cumplite, așa cum erau descrise în stenogramele înregistrărilor făcute de DIICOT. Se folosea și o bară de inox la lovirea bătrânilor.
A fost lăsat să zacă pe podea până a murit
Tot pe fondul lipsei de supraveghere, pacienții au fost găsiți de angajații centrului căzuți în diferite locuri, după intervale îndelungate de timp. Conform procurorului, zăceau căzuți de ordinul orelor.
Prezentau diverse traumatisme după aceste episoade, dar nu se intervenea medical. De aceea se ridică mari „semne de întrebare asupra circumstanțelor în care a survenit decesul unui pacient din cadrul Centrului Sf. Gabriel cel Viteaz, pe nume Gheorghe Gabriel zis Viși, care, declarativ, ar fost fi găsit căzut în urma unei presupuse crize epileptice și care în urma leziunilor suferite la cap ar fi decedat ulterior la Spitalul Floreasca”.
Încercări de sinucidere ca să pună capăt calvarului
De asemenea, pe fondul afecțiunilor și condițiilor deplorabile dar și din cauza lipsei de supraveghere a acestora, „unii beneficiari de la C.I.A. Casa Cora au încercat să se sinucidă”.
Anchetatorii DIICOT au subliniat și faptul că, din cauză că pacienții nu aveau capacitatea să se autoîngrijească erau ținuți nespălați, iar cei care sufereau de incontinență (poartă scutece) nu erau schimbați perioade îndelungate, chiar și până la 9 zile. Lucrul acesta a rezultat din discuțiile purtate de unii dintre membrii grupului infracțional, discuții înregistrate în care se arăta și că pacienții erau dați cu soluții contra gândacilor și ploșnițelor chiar și pe piele.
„Tratamentele inumane la care sunt supuși beneficiarii și lipsa oricăror îngrijiri sunt evidențiate de cazul unei beneficiare în vârstă de 92 de ani de la Casa Cora, care a fost transportată la Spitalul Victor Babeș pentru investigații medicale și personalul medical a constatat că îngrijirile acordate pacientei nu au fost adecvate necesităților sale medicale, conducând la agravarea stării de sănătate a acesteia prin dezvoltarea și acutizarea unor escare pe corpul ei”, a scris procurorul în referatul de urmărire penală pe care l-a prezentat instanței.