Evenimentul Zilei > International > Relaţia SUA – CHINA se clatină. O NAVĂ de RĂZBOI din SUA a ajuns în apele Chinei
Relaţia SUA – CHINA se clatină. O NAVĂ de RĂZBOI din SUA a ajuns în apele Chinei

Relaţia SUA – CHINA se clatină. O NAVĂ de RĂZBOI din SUA a ajuns în apele Chinei

Marina SUA a efectuat un "exercițiu de navigație liberă" în jurul insulei Triton, în arhipelagul Paracel, care este deţinut de China, Vietnam și Taiwan.

Ca parte a exercițiului, distrugătorul cu rachete ghidate USS Stethem navigat într-un perimetru de 12 mile de la Triton, plutind în ceea ce Chinezii pretind a fi apele sale teritoriale. Statele Unite nu recunosc revendicarea suveranității de la Beijing asupra insulelor pe care le-a ocupat și pe care a construit fortificații.

Pentagonul a refuzat să comenteze exercițiul.

“Beijing-ul a întreprins o serie de upgrade-uri substanțiale ale infrastructurii sale militare în Paracels”, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale “Asia Maritime Transparency Initiative” din Washington.

Inițiativa menționează de asemenea că China și-a extins recent facilitățile pe insula Triton, pentru a include construcția unui helipad.

Primul comandant american din Pacific, Adm. Harry Harris, a declarat, miercuri, publicului din Australia că "insulele false nu ar trebui să fie crezute de oameni reali", referindu-se la activitățile de recuperare a teritoriilor din China.

“Cred că chinezii îşi adună puterea de luptă și îşi folosesc avantajul pozițional în încercarea de a afirma suveranitatea de facto asupra marcajelor și a spațiilor aflate în dispută în China de Sud”, a adăugat Harris.

Un purtător de cuvânt al Flotei Pacific din SUA, Matt Knight, nu a putut confirma exercițiul de duminică, dar a declarat pentru CNN că a fost o parte de rutină a operațiunilor din SUA. “Pretențiile maritime excesive” din 22 de țări au fost contestate în ultimul an fiscal, a afirmat el.

Exercițiul de duminică vine la câteva zile după ce administrația lui Trump a făcut o serie de mișcări care apparent au deranjat Beijing-ul, cum ar fi sancțiunile împotriva entităților chineze care fac afaceri cu Coreea de Nord și aprobarea unei noi vânzări de arme către Taiwan.

Operațiunea de duminică a fost cea de-a doua raportată în cadrul administrației Trump.

Prima a avut loc pe 24 mai, când distrugătorul cu rachete ghidate USS Dewey a navigat la mai puţin de 20 de kilometri de Mischief Reef din lanțul insulelor Spratly, care se află la sud de Paracel, relatează cnn.com.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.