Gigantul telecom chinez a criticat, luni, ultimele sancțiuni luate împotriva sa de către administrația Trump, afirmând că ele riscă să perturbe puternic liniile mondiale de aprovizionare.
Vineri, Statele Unite au anunțat măsuri pentru a împiedica capacitatea Huawei de a dezvolta semiconductori în străinătate folosind tehnologia americană.
Departamentul de Comerț al SUA a afirmat că „a vizat strategic și foarte precis achizițiile de semiconductori de către Huawei, care provin direct din „ know-how-ul” american.
Ca primă reacție, Huawei a denunțat luni, într-un comunicat de presă, o decizie „arbitrară și dăunătoare” a Washingtonului. Acest lucru „va avea consecințe asupra unui număr mare de industrii din lume”, a comunicat grupul chinez.
Administrația Trump percepe Huawei ca o amenințare la adresa securității naționale americane, acuzând producătorul chinez de colaborare cu autoritățile în vederea spionajului, în timp ce Huawei neagă categoric.
Statele Unite încearcă să-și convingă și aliații să împiedice Huawei să acceadă la piața 5G europeană.
Noile măsuri vor avea „în mod inevitabil un impact asupra afacerii noastre”, a declarat actualul președinte al Huawei, Guo Ping, în cadrul unei conferințe, fără să indice o cifră în acest sens.
„Supraviețuirea este cheia pentru noi acum”, a spus Guo, folosind un termen folosit deja în trecut de Huawei pentru a răspunde sancțiunilor americane. „Dar suntem siguri că în curând vom putea găsi soluții”, a adăugat el, scrie Boursorama.
După ce a fost lăsat în umbră în contextul crizei coronavirusului, conflictul comercial dintre Statele Unite și China pare să fi început din nou, pe fondul deteriorării relațiilor din cauza pandemiei Covid-19, pe care președintele american Donald Trump o impută Beijingului.
Față de recente sancțiuni americane, „China va lua măsurile necesare pentru a apăra ferm drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”, a răspuns duminică ministerul chinez al Comerțului.
„China solicită Statelor Unite să înceteze imediat acțiunile sale dăunătoare”, a adăugat ministerul, considerând restricțiile ca o „amenințare serioasă a lanțurilor de aprovizionare globale”.