Măsurile luate de autoritățile naționale pentru prevenirea răspândirea epidemiei provocate de noul coronavirus chinezesc, sunt doar de hârtie. Imaginile și filmulețele poste pe internet, din diversele cluburi din orașele României dovedesc, că regulile nu se aplică absolut deloc, se permite participarea a sute și mii de persoane, totul cu acordul tacit al celor care ar trebui să ia măsurile legale împotriva celor care trebuie să aplice aceste reguli.

Jurnalistul Gabriel Gachi de la ReporterIS, din Iași, scrie pe facebook că la un club din oraș, în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au distrat la maxim 1.000 de persoane, în condițiile în care ordonanțele în vigoare interzic adunările publice.

”O mie de oameni au fost aseară la Tiki Village. Era plin. Cu o săptămână în urma fuseseră 500 de oameni.
Degeaba am ținut școlile închise timp de 4 luni. Degeaba se mai dau examene online în facultăți. Degeaba s-au blocat concursurile pe posturi de 4 luni. Degeaba mai ținem măștile pe față ca niște botnițe. N-o fi niciun pericol la Tiki, dar degeaba am închis școli, spitale, stațiuni, jumătate din economie. Dacă cei o mie de aseară sunt sănătoși, atunci deschideți arenele sportive, festivalurile, să facă toată lumea bani”, a scris Gachi.

Deși ordonanțele guvernului limitează adunările de persoane, se pare că la clubul din Iași, toate regulile sunt respectate doar pe hârtie. ”Legea interzice evenimentele care au loc la Tiki. Deschiderea teraselor se referă strict la clienți așezați la masă, cu distanța de 2 metri între mese. E interzis consumul de produse in picioare. Tiki e club în aer liber. Nu e terasă. Se bea și se dansează în picioare, claie peste gramadă.

Administratorul Alex Costea (patron și al Cafenelei Piața Unirii) nu e nici precaut, nici prost. E tupeist. Omul vrea sa facă bani, să-l înțelegem, proști sunt toți cei care respectă regulile. Autoritățile sunt corupte, nu văd bomba de 1.000 de oameni de la Tiki Village. Acolo-i Cecenia, stat in stat. Internetul e plin de poze făcute în clubul de noapte, ai o groaza de mărturii”.

Ce spune ordonanța adoptată care interzice organizarea de adunări mari de persoane: ”Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, concerte sau orice alte întruniri în spații deschise, precum și de activități culturale, științifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine și de tratament balnear desfășurate în spații închise”.

O mie de oameni au fost aseara la Tiki Village. Era plin. Cu o saptamana in urma fusesera 500 de oameni. Degeaba am tinut scolile inchise timp de 4 luni. Degeaba se mai dau examene online in facultati. Degeaba s-au blocat concursurile pe posturi de 4 luni. Degeaba mai tinem mastile pe fata ca niste botnite. N-o fi niciun pericol la Tiki, dar degeaba am inchis scoli, spitale, statiuni, jumatate din economie. Daca cei o mie de aseara sunt sanatosi, atunci deschideti arenele sportive, festivalurile, sa faca toata lumea bani. Legea interzice evenimentele care au loc la Tiki. Deschiderea teraselor se refera strict la clienti asezati la masa, cu distanta de 2 metri intre mese. E interzis consumul de produse in picioare.Tiki e club in aer liber. Nu e terasa. Se bea si se danseaza in picioare, claie peste gramada. Administratorul Alex Costea (patron si al Cafenelei Piata Unirii) nu e nici precaut, nici prost. E tupeist. Omul vrea sa faca bani, sa-l intelegem, prosti sunt toti cei care respecta regulile. Autoritatile sunt corupte, nu vad bomba de 1.000 de oameni de la Tiki Village. Acolo-i Cecenia, stat in stat. Internetul e plin de poze facute in clubul de noapte, ai o groaza de marturii, dar politistii sunt la degetul mic al lui Costea. In Cafeneaua Piata Unirii (CPU), de exemplu, se fumeaza la subsol. Toata lumea trebuie sa respecte legea anti-fumat, numai Costea are imunitate. Nu-l vede nimeni. Am un prieten al carui baiat este adolescent si a venit acasa mirosind a tigara. "Te-ai apucat de fumat?", l-a intrebat tatal. "Nu, am fost in subsol la CPU, cu colegii, si se fumeaza, s-a impregnat in haine". Amicul meu s-a urcat in masina si s-a dus acolo, nu-i venea sa creada. A coborat scarile si s-a convins: "Da, ai avut dreptate, se fumeaza".Nu e vina lui Costea. E vina acestui stat de sulfe, e vina noastra ca nu le zgaltaim scaunele si nu-i bagam in sperieti. Noi ii votam in loc sa le rupem fasul. Costea are spate. Protectorul sau este autorul moral in fata caruia se prosterneaza oamenii legii. Acesta este Mihai Chirica. Iasul este Tara lui Chirica. Nu exista lege pentru Mihai Chirica. Hai si cu bomba biologica, ce tot o mai fusarim cu stat de drept, prefect, comandamente, institutii? Aici e Belarus.

Publicată de Gabriel Gachi pe Duminică, 14 iunie 2020

Foto: Tiki Village/Arhivă