Reguli noi pentru funcţionarea farmaciilor

Reguli noi pentru funcţionarea farmaciilor

Mai multe unităţi farmaceutice vor fi obligate să aibă program non-stop de anul viitor, iar distanţa dintre ele trebuie să fie de minimum 500 de metri.

Măsurile sunt cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică Legea farmaciei şi vor intra în vigoare la începutul anului viitor. Ministrul sănătăţii doreşte prelungirea criteriului demografic privind înfiinţarea farmaciilor comunitare, pentru a limita înmulţirea farmaciilor pe o piaţă deja supraaglomerată.

În România există o farmacie la 3.000 de locuitori, faţă de media europeană de o farmacie la 3.400 de locuitori. "Modificarea Legii Farmaciei reprezintă o necesitate pentru că la sfârşitul acestui an încetează aplicabilitatea criteriului demografic privind înfiinţarea farmaciilor comunitare. Renunţarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fără limită a farmaciilor, iar în prezent în România există un număr suficient de farmacii", a spus ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

Fără farmacii în mall şi gară

Astfel, raportul care trebuie respectat este următorul: în Bucureşti - o farmacie la 3.000 de locuitori, în municipiile re şe din ţă de judeţ - o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte localităţi - o unitate la 4.000 de locuitori, aflate la distanţe de minimum 500 m unele faţă de altele. În mediul rural nu există însă nicio limită în acest sens. Prevederile sunt însă valabile doar pentru farmaciile care urmează să se înfiinţeze şi nu se aplică retroactiv.

De asemenea, nu se vor mai înfiinţa farmacii în centre comerciale, gări şi aerogări. "Faptul că ministrul a decis să nu se mai înfiinţeze farmacii în centrele comerciale este un lucru bine-venit. S-a abuzat suficient de acest criteriu de excepţionalitate. Astfel, cu o simplă adeverinţă de la primărie, orice parter de bloc devenea centru comercial de mare suprafaţă", declară Clara Popescu, vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor.

Prin excepţie de la criteriul demografic vor mai putea fi înfiinţate unităţi farmaceutice doar lângă spitalele judeţene care au unităţi de primiri-urgenţe, cu condiţia ca farmacia să aibă orar non-stop.

Interzis la vânzări pe internet

De asemenea, într-un oraş cu peste 20.000 de locuitori va trebui ca măcar o farmacie să funcţioneze cu program non-stop. "În Ilfov, Bistriţa, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomiţa nu există nicio farmacie cu program permanent, în timp ce în judeţe ca Braşov, Galaţi, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caraş-Severin există doar o farmacie care funcţionează astfel", atrage atenţia ministrul sănătăţii.

În plus, farmaciile nu vor mai putea vinde medicamente pe internet şi vor fi obligate să primească medicamente expirate de la pacienţi pentru a fi distruse conform legii.

Pentru a nu permite farmaciilor să se transforme "în maşini de făcut bani", acestea vor funcţiona ca societăţi comerciale în care farmacistul e unicul asociat sau e în asociaţii de farmacişti ce deţin cel puţin 51% din acţiuni.

  • "Faptul că s-a decis să nu se mai înfiinţeze farmacii în centrele comerciale e bine-venit. S-a abuzat suficient de acest criteriu de excepţionalitate.", CLARA POPESCU, vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor

"Se încalcă principiile liberei concurenţe iar lanţurile de farmacii nu se mai pot extinde" Există şi protestatarii la noua formă a Legii farmaciei. Membrii Asociaţiei de Farmacii din România (ARFR) consideră că măsurile propuse de MS afectează dreptul la proprietate şi încalcă principiile liberei concurenţe. Aceştia sunt de acord doar cu menţinerea criteriului demografic şi introducerea excepţiei de înfiinţare a farmaciilor lângă spitalele care au secţii UPU.

Prin faptul că prevede ca farmaciile să fie obligatoriu deţinute de un farmacist sau de asociaţii de farmacişti acţionari majoritari, Legea dezavantajează profund marile lanţuri de farmacii care nu se mai pot extinde. "Nu înţelegem ideea expusă de dl. ministru al Sănătăţii, conform căreia farmacia trebuie readusă în mâinile farmaciştilor. Farmacia este în prezent în mâinile farmacistului. În reţele de farmacii lucrează farmacişti care respectă atât Legea Farmaciei, legislaţia privind eliberarea medicamentelor, cât şi reguli de bună practică în domeniu", arată ARFR.

De asemenea, reprezentanţii ARFR reproşează ministrului că a lansat aceste iniţiative fără a-i fi consultat în prealabil, mai ales după ce acum patru ani o lege asemnătoare s-a dovedit a fi un eşec şi a fost retrasă. Aceştia consideră că pentru a reglementa astfel de măsuri, care "schimbă radical modul de funcţionare a unei întregi ramuri economice", este nevoie de o lege care să treacă prin Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News