Un incident care a fost catalogat grav a avut loc în urmă cu câteva zile, la Lacul Sfânta Ana. Autoritățile au decis să aplice reguli mai stricte pentru turiștii care ajung în zonă pentru a vedea singurul lac vulcanic din România.
O ursoaică și un pui au fost atrași în zona lacului Sfânta Ana, de resturile de mâncare lăsate de turiști. Din fericire, animalele au fost îndepărtate la timp, fără a reprezenta un pericol pentru turiștii care se aflau în zonă.
Cei care administrează lacul, care este o atracție turistică unică în România, susțin că mulți dintre oamenii care ajung în zonă nu respectă cele mai elementare norme de bun simț și își lasă gunoaiele peste tot, inclusiv restirile de mâncare, care sunt atrăgătoare pentru urși.
”Pentru a proteja vizitatorii de la Sfânta Ana, am luat decizia ca să nu mai permitem nici măcar situaţiile acestea de a se duce cu bagaje mari în apropierea lacului. Deci, avem o zonă desemnată pentru picnic unde se permite şi aprinderea focului, dacă e nevoie. Jos, la lac, dacă ai venit cu un sandviş, dacă serveşti un kurtoskalak nu-i o problemă, dar să vii cu bagaje, să te întinzi la picnic, să stai acolo cu orele... Există riscul, una la mână, dacă respectivii sunt inconştienţi, vor pune mâncare pentru urs, din milă sau din alte motive, ca să facă o fotografie senzaţională, există posibilitatea să se expună riscului şi după aceea să expună mii de vizitatori la acelaşi risc”, a afirmat Dósa Elek Levente, de la Asociaţia Pro Sfânta Ana.
Turiștii care vin la picnic vor fi întorși din drum
Pentru a nu exista nicio posibilitate ca un urș înfometat să ajungă în zonă, unde ar putea să îi rănească pe turiști, autoritățile au luat decizia a interzice picnicurile pe marginea lacului.
În zona, au fost amenajate locuri speciale pentru picnic, unde turiștii își pot prepara la grătar anumite preparate culinare, după care trebuie să facă curat, iar gunoiul să îl arunce în containere unde urșii nu pot avea acees.
„Vreau să subliniez că nu e vorba că acum ne apucăm să verificăm fiecare rucsac sau fiecare gentuţă a turistului. Ideea e că cei pe care îi vedem că vin pregătiţi cu extrem de multă hrană, pe aceia îi vom întoarce şi vom ruga să lase bagajele la maşină. Dacă vine turistul peste munte cu rucsacul la el, nu o să vină nimeni să îl verifice la bagaj, dacă are un sandviş sau nu. Ideea e ca, pe cât posibil, să minimizăm riscul ca cineva, din inconştienţă, să lase mâncarea”, a spus Dósa Elek Levente.