Regulamentul pentru utilizarea Inteligenței Artificiale intră în vigoare. Sancțiuni aspre pentru companiile din UE

Inteligența. Sursa foto: Pixabay

Regulamentul privind Inteligența Artificială va fi valabil începând din 1 august.  Acesta va aduce schimbări la nivelul companiilor din Uniunea Europeană. De altfel, noile măsuri vor afecta domenii precum serviciile bancare și tehnologia, precum și sectorul farmaceutic.

Inteligența Artificială, reglementată prin lege

Noile reguli se vor aplica la nivelul Uniunii Europene și ar putea avea un impact mai puternic decât GDPR. Companiile din UE vor avea noi obligații, iar încălcarea lor poate duce la sancțiuni aspre.

Regulamentul privind Inteligența Artificială a fost prezentat ca o extindere a GDPR, neavând rolul de a elimina normele legate de protecția datelor personale.

Sancțiuni aspre pentru companii

Nerespectarea acestor reguli poate atrage sancțiuni aspre pentru companiile din Uniunea Europeană. Concret, acestea pot ajunge până la pragul de 7% din cifra de afaceri globală, în cazul practicilor interzise.

Inteligența Artificială. Sursa foto: Pixabay

De asemenea, în cazul altor nereguli, sancțiunile aplicate pot ajunge la 3% din cifra de afaceri. Conform planului european, acest regulament va fi aplicat în sectorul serviciilor bancare, tehnologie, sănătate, utilități, dar și în domeniul farmaceutic.

„Hațegan Attorneys recomandă companiilor revizuirea sistemelor IA pentru a verifica dacă se încadrează în reglementări, cartografierea produselor și a rolurilor în cadrul companiei, evaluarea riscurilor și a impactului pentru a determina cerințele aplicabile”, afirmă Adoriana Azoiței-Frumosu, Senior Associate la Hațegan Attorneys.

Regulamentul va intra în vigoare pe 1 august. O parte dintre capitolele acestuia se vor aplica începând cu anul 2025.

Inteligența Artificială. Garanție pentru respectarea drepturilor și valorilor fundamentale

Schimbările îi vor viza pe cei care produc sisteme de Inteligență Artificială, precum și ce furnizorii care le lansează pe piață. Totodată, companiile care scot produse ce includ sisteme AI lansate sub propria semnătură vor fi afectate de noile măsuri.

În plus, sistemele care au capacitatea să recunoască persoane și să creeze scoruri sociale nu vor mai funcționa după aceleași reguli. De asemenea, vizate vor fi și sistemele utilizate în sfera de angajare sau prestări servicii, precum și Chatbot-urile și platformele generatoare de text, conținut audio-video.

În cazul acestora se vor aplica cerințele incluse în noul Regulament UE. Astfel,  cei care le dețin au obligația să asigure și supravegherea umană, dar și să întocmească documentația tehnică și să pună la dispoziție instrucțiuni de utilizare. Totodată, companiile vizate trebuie să se raporteze la un sistem de management al calității și să completeze Declarația de conformitate UE.