Regretele lui Bush

Preşedintele american este mâhnit că părăseşte Casa Albă lăsând în urmă imaginea unui lider care a preferat calea războiului.

Cel mai puternic om al lumii, preşedintele SUA George W. Bush, se îndreaptă către finalul mandatului său cu un mare regret. Lumea l-a privit ca pe „un tip nerăbdător să pornească războiul“. Şeful Casei Albe a făcut această confesiune într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului „The Times“, afirmând că a fost înţeles greşit în legătură cu războiul din Irak. Totodată, George W. Bush a spus că încearcă să-i lase succesorului său o moştenire diplomatică internaţională pentru a rezolva dosarul nuclear iranian.

Şeful Casei Albe a admis că declaraţiile sale agresive sau exprimări precum „nimiciţi-i“ (pe terorişti) sau „vii sau morţi“ i-au făcut pe oameni să creadă că „nu este un om al păcii“. „Privind în urmă, cred că aş fi putut folosi un alt ton, o altă retorică“, a mărturisit acesta.

I se rupe inima

Bush şi-a exprimat regretul pentru diferenţele mari de opinie în ceea ce priveşte războiul din Irak şi a afirmat că este foarte dureros „să-i trimită pe tinerii soldaţi în zone periculoase“. „Încerc să mă întâlnesc cu cât mai multe familii. (...) Am obligaţia să mă asigur că acele vieţi nu au fost pierdute în zadar“, a adăugat preşedintele SUA.

George W. Bush vrea ca, în cele şase luni care i-au mai rămas din mandat, să asigure un acord în ceea ce priveşte crearea unui stat palestinian şi „să lase în urma lui o serie de structuri care să facă mai uşoară munca viitorului preşedinte“.

Însă Bush este preocupat de faptul că politica de dialog avută în vedere de senatorul democrat Barack Obama, candidatul democrat pentru Casa Albă, ar putea diviza statele occidentale în faţa ambiţiilor nucleare ale Teheranului. Şeful Casei Albe s-a declarat convins că, după ce succesorul său va analiza „ce funcţionează şi ce nu funcţionează în relaţia cu Iranul“, viitorul lider american va păstra actuala politică.

Nu în ultimul rând, Bush a precizat că declaraţiile făcute de ministrul israelian al transporturilor, Shaul Mofaz, potrivit căruia un atac asupra Iranului este „inevitabil“, trebuie interpretate ca o modalitate de continuare a presiunilor exercitate asupra Iranului.

DIALOGUL SURZILOR

Se preferă diplomaţia, nu se exclude războiul

Preşedintele SUA a declarat, ieri, după discuţiile cu cancelarul german Angela Merkel din cadrul turneului său european de adio, că dacă Iranul nu renunţă la îmbogăţirea uraniului, „toate opţiunile rămân deschise“, chiar dacă diplomaţia este preferabilă. Imediat, liderul de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, l-a sfidat, afirmând că „nu va putea distruge nici măcar un centimetru din pământul sacru al Iranului“. Iranul a fost avertizat din nou, marţi, la sfârşitul Summitului UE-SUA din Slovenia, că dacă nu renunţă la activitatea nucleară suspectă, cele două puteri sunt dispuse să intensifice sancţiunile care vizează republica islamică.