Reglări de conturi în PNL înainte de alegeri

Reglări de conturi în PNL înainte de alegeri

O parte din filialele județene ale liberalilor s-au transformat într-un butoi cu pulbere. Foștii PDL-iști și foștii liberali au intrat în plină vară într-un conflict deschis înainte de alegerile parlamentare

Una dintre cele mai delicate situaţii din PNL a izbucnit săptămâna trecută în judeţul Satu Mare. Foștii PDLiști s-au retras în bloc din conducerea partidului, acuzându- l pe noul preşedinte al filialei judeţene, Ionuţ Rus, că încearcă să elimine gruparea pedelistă din jocurile de putere.

Surse din organizația județeană au dezvăluit, ieri, pentru EVZ că foștii PDL-iști cer și decapitarea prefectului Radu Bute, susținător al PNL. „Nu mai putem accepta ca politica PNL-ului să o facă prefectul, din cabinetul lui”, s-au revoltat foştii democrat-liberali, într- o şedinţă informală recentă, spun sursele citate.

Una din mizele conflictului o reprezintă primele locuri pe lista PNL pentru alegerile parlamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse din PNL au declarat EVZ că, în Caraş-Severin, riscă să apară o situaţie similară, filiala judeţeană fiind o oală sub presiune.

Soluția Bolojan

Protestul a ajuns până la urechile lui Vasile Blaga şi Alinei Gorghiu. Foştii PDL-işti, printre care vicepreşedintele de Consiliu Judeţean, primari, aleşi locali, au trimis un memoriu la Bucureşti.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a declarat ieri, pentru EVZ, că secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, se va întâlni cu organizația județeană, la începutul acestei săptămâni, „pentru o analiză a situației create”.

„Sincer și scurt, noi, foștii PDL-iști, suntem ne mulțumiți că ne-au pus deoparte din toate punctele de vedere”, a declarat Marinel Rotaru, primar de Santău, potrivit presei locale.

În cădere liberă

Într-un alt judeţ fierbinte, Hunedoara, primarii PNL cer schimbarea de urgenţă a liderului Bogdan Țîmpău, după rezultatele slabe din alegeri. O delegație centrală a partidului, formată din Dan Motreanu și Mihai Voicu, a fost trimisă la fața locului să calmeze spiritele. Aleşii locali spun că organizaţia judeţeană este „în cădere liberă”, dar liderul nu vrea să plece.

„Aveam 42 de primării, acum mai avem 32, am pierdut Hunedoara, am pierdut Deva, am pierdut Consiliul Judeţean. Iar asta după ce nouă ni s-au arătat nişte sondaje false. Am pierdut aproape totul, nu prea mai avem ce să pierdem acum”, a spus primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui.

Cireașa de pe tort a fost numirea la șefia PNL Deva, fost fief liberal, a fostului PDList Dorin Gligor. Foştii liberali ameninţă cu plecarea din partid dacă Alina Gorghiu şi Vasile Blaga îi vor ignora.

O acţiune similară a început în PNL Buzău, unde zeci de aleşi locali ai partidului cer demiterea de urgenţă a liderului judeţean, Ovidiu Anghel, pentru „rezultatele dezastruoase” de la alegerile locale.

Liberalii au organizat o acțiune de protest și au avut ședințe furtunoase la care a fost nevoie de pază a forțelor de ordine.

Bisericuțele din Capitală

Noul președinte al PNL București, Cristian Bușoi, a recunoscut existența în partid a „bisericuțelor” de la vechiul PNL și vechiul PDL. Mandatat să repună Bucureștiul pe picioare, după înfrângerea usturătoare de la alegerile locale, Bușoi a cerut membrilor PNL din Capitală să încheie „disputele interne” și să se concentreze pe opoziția față de PSD și pe atragerea de oameni noi spre PNL. „Este doar o modalitate de lucru în PNL București: în echipa PNL București. Pe cont propriu sau pe bisericuțe nu mai există. Ca președinte de organizație spun că nu vor exista două tipuri de activiști: activiști de aer condiționat, care mută hârtii, și activiștii de teren, care aleargă după voturi și plătesc nemulțumirile publicului”, a avertizat acesta. „Avem nevoie de realism și planificare pentru că avem competiție într-un context în care oamenii sunt sătui de politică, iar PSD va face tot ce poate să se consolideze”, a anunțat Bușoi noua linie politică a liberalilor din Capitală.