„Regina Maria”, o capodoperă uitată trei sferturi de veac într-un beci

„Regina Maria”, o capodoperă uitată trei sferturi de veac într-un beci

Bustul din bronz al Reginei Maria, lucrare realizată în urmă cu 85 de ani de sculptorul Oscar Han, nu va putea fi amplasat, din cauza birocrației, la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în parcul din fața Muzeului de Artă din Constanța. Ascunsă peste 75 de ani, de către comuniști, „Regina Maria” va putea ieși la aer abia în primăvara anului viitor.

Realizat de Oscar Han în 1932, bustul Reginei Maria a fost amplasat în 1933 la Balcic, chiar în parcul orașului, unde și acum există un hemiciclu format din travertin, pe soclul respectiv fiind însă o altă sculptură. Statuia era la vedere, deasupra șoselei care coboară șerpuind spre mare, aproape de zona pescărească, în imediata vecinătate a vilei primarului orașului Balcic, de la acea vreme, scriitorul Octavian Moșescu.

El este cel care a comandat, de fapt, statuia. Este cel care, împreună cu Regina Maria, a înființat revista Coasta de Argint în patru limbi: română, bulgară, turcă și armeană. „Pentru că era o poveste foarte frumoasă. Regina Maria venea în curtea casei lor de la Balcic, acolo bea cafeaua, întro grădină care arăta splendid. De acolo, de la vila Balcica, numită așa după numele fiicei primarului, se vedea toată panorama Balcicului”, povestește Doina Păuleanu, istoric de artă, directorul Muzeului de Artă din Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trimisă cu vaporul la Constanța

Statuia a stat la Balcic până în 1940 când, după cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, românii au plecat, luând tot ceea ce le aparținea lor. Inclusiv statuia Reginei Maria. Primarul Octavian Moșescu a avut grijă să o trimită cu vaporul la Constanța. Și aici a început peregrinarea prin diverse locuri.

Abia în 1968, printr-o Hotărâre a Consiliului Popular Constanța, statuia Reginei Maria, care în acte era numită „bust”, a fost depozitată în subsolul nou înființatului muzeu „Ion Jalea”. Statuia „pierdută” a fost căutată ani de zile de Balcica Moșescu, fiica primarului. A fost găsită cu ajutorul Doinei Păuleanu.

Demersuri chinuitoare

Amplasarea în centrul orașului, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, a bustului din bronz al Reginei Maria, a fost unul dintre idealurile directorului Muzeului de Artă Constanța, criticul de artă Doina Păuleanu. Își propusese, de fapt, ca dezvelirea statuii, în micul parc din fața Muzeului de Artă, să aibă loc pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, dar este imposibil. După demersuri chinuitoare, Doina Păuleanu abia a reușit, anul acesta, să scoată sculptura din subsolul Muzeului Ion Jalea și să o aducă în holul Muzeului de Artă, special pentru a-i pregăti expunerea.

S-a lovit de crunta birocrație a obținerii certificatului de urbanism și apoi, cine știe pentru cât timp de acum încolo, a avizelor de la Mediu, Apă, ISU, Electricitate, Ministerul Culturii, plus aprobarea Comisiei de artă monumentală care stabilește dacă sculptura este, sau nu, compatibilă cu exteriorul. Deși, culmea, chiar este o sculptură de exterior. „Nu primăria este de vină, ci eliberarea greoaie a hârtiilor”, spune Doina Păuleanu. Așa că, cel mai probabil, bustul reginei, frumos și un pic patinat, va putea fi admirat în fața muzeului abia în primăvara lui 2019.

 

„Un vis turnat în bronz”

Conducerea Muzeului Artă Constanța ar fi dorit ca de Ziua Dobrogei, sau măcar pe 1 Decembrie, de Centenarul Marii Uniri, să poată dezveli bustului Reginei Maria, prin fața căreia să treacă parada militară, pe Bulevardul Tomis. Nu s-a putut. Se va organiza totuși expoziția „Un vis turnat în bronz” a Oanei Maria Cajal, nepoata primarului Octavian Moșescu. Ea vine din Canada pentru a face o expoziție de picto-colaje, inspirate de Regina Maria, din viața Balcicăi Moșescu, mama ei, și de toate amintirile pe care le are, prin bunicul ei, despre această statuie care, cumva, i-a călăuzit tinerețea.