Statele Unite au majorat recompensa pentru capturarea celei mai căutate femei din lume, Ruja Ignatova, cunoscută sub numele de „Regina Cripto”. Conform BBC, recompensa pentru orice informație care ar putea duce la arestarea ei este acum de 5 milioane de dolari.
Regina Cripto, cea mai căutată femeie din lume
FBI caută o femeie cu cetățenie germană, de origine bulgară, în vârstă de 44 de ani pentru conducerea unei escrocherii cu criptomoneda OneCoin, care valorează 4,5 miliarde de dolari. Eaa dispărut din 2017, când oficialii americani au emis un ordin de arest pe numele ei.
În urmă cu trei săptămâni, jurnaliștii BBC au dezvăluit conexiunile ei cu lumea interlopă din Bulgaria și cu presupusul lider al mafiei implicate în dispariția sa. Există și presupunerea că ar putea fi decedată.
Însă în ciuda speculațiilor autoritățile continuă să o urmărească. Regina Cripto este inclusă în lista celor mai căutați infractori de către Biroul Federal de Investigații (FBI). În 2022 aceștia ofereau o recompensă de 100.000 de dolari, care ulterior a crescut la 250.000 de dolari. Programul de recompensare a crimei organizate transnaționale al Departamentului de Stat al SUA a crescut această sumă în 2024 de douăzeci de ori.
„Oferim o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informațiile care duc la arestarea și/sau condamnarea cetățeanului german Ruja Ignatova, cunoscută sub numele de „Crypto Queen”, pentru rolul său într-una dintre cele mai mari scheme de fraudă la nivel mondial din istorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.
În prezent este singura femeie vizată de recompensele uriașe ale SUA
Pentru informații despre Daniel Kinahan, care a fost numit director al unuia dintre cele mai mari carteluri de droguri din Europa, se oferă o recompensă de 5 milioane de dolari.
Aceeași sumă este oferită pentru informații despre Semion Mogilevich, care este considerat un lider al crimei din Rusia, și Yulan Adonay Archaga Carías, cunoscut sub numele de Porky, care este liderul bandei criminale MS-13 din Honduras.
Ruja Ignatova a fost deja acuzată de către autoritățile germane. Miercuri, un oficial din Bulgaria a declarat că va fi acuzată în lipsă. Jamie Bartlett, al cărui podcast BBC a atras atenția la nivel global asupra poveștii ei, crede că oamenii care probabil încă o protejează sunt cei care primesc recompense mai mari.
„100.000 de dolari nu l-ar convinge pe un membru junior al unui sindicat al crimei sau un bodyguard personal să sune la linia fierbinte a FBI - este mult prea riscant. Dar 5 milioane de dolari ar putea. Probabil vom ști în câteva săptămâni dacă a funcționat”, a spus acesta.
Regina Cripto a dispărut în 2017
În ciuda numeroaselor zvonuri, realitatea este că, din acea dimineață de octombrie de acum cinci ani, nimeni nu a avut vreo informație sigură despre locul în care se află Ignatova sau dacă mai este în viață. Conform unei teorii formulate de un jurnalist pe baza a sute de surse, incluzând persoane din cercurile exclusiviste ale iahturilor de lux și penthouse-urilor în care a locuit Ignatova, aceasta ar fi trăit inițial în Bulgaria, pentru ca apoi să se mute în Dubai, unde s-ar fi ascuns într-un complex cu măsuri de securitate extrem de stricte.
Se presupune că Ignatova, care are acum 42 de ani, a trecut printr-o operație estetică pentru a-și schimba înfățișarea. Având legături cu indivizi dubioși, printre care se numără ruși influenți și membri ai unor organizații criminale din Bulgaria, există, desigur, și posibilitatea ca Ignatova să fi fost ucisă.
Totuși, date recente indică o altă posibilitate. Se crede că, având o nouă identitate, inclusiv un chip schimbat și un nume diferit, și dispunând de resurse financiare colosale, Cryptoqueen duce o viață luxoasă pe mare, unde nicio autoritate nu o poate captura. Între timp, cei care i-au facilitat fuga cu profitul obținut din escrocheriile sale riscă pedepse grave de închisoare.
Ultima dată când Regina Cripto a fost văzută în public a fost în 2017, când a călătorit incognito cu zborul Ryanair de la ora 7 dimineața din Sofia către Atena, Grecia. Evadarea sa fusese planificată cu grijă, anticipând că imperiul cripto pe care-l înființase în 2014 urma să fie expus, după ce vânduse peste un miliard de monede false.