Preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, a declarat că regimul său pregăteşte reforme politice, încercând totodată să desfiinţeze ''bandele înarmate'' responsabile, în opinia sa, cu violenţele din ţară, a anunţat astăzi agenţia de presă oficială Sana, informează AFP.
''Măsurile luate de Siria se concentrează pe două axe: reformele politice şi desfiinţarea bandelor înarmate'' care caută să destabilizeze ţara, a afirmat Bashar Al-Assad cu ocazia vizitei la Damasc a unei delegaţii sud-americane.
''Poporul sirian a primit bine reformele, dar atacurile externe împotriva Siriei s-au întărit când situaţia din ţară a început să se amelioreze'', a adăugat preşedintele sirian.
Assad a acuzat puterile occidentale ''că se interesează prea puţin de reforme şi că vor în schimb să determine Siria să plătească preţul poziţiilor sale faţă de planurile urzite în exteriorul regiunii''.
Delegaţia primită de Assad era formată din miniştrii de externe din Venezuela şi Cuba, precum şi de înalţi responsabili din Bolivia, Ecuador şi Nicaragua. Ei au asigurat Siria de sprijinul ţărilor lor şi au denunţat ''campania politică a media'' împotriva Damascului, potrivit Sana.
Promisiuni, dar şi avertismente
Siria va lua măsuri împotriva ţărilor care recunosc Consiliul Naţional Sirian (CNS), ce regrupează majoritatea mişcărilor de opoziţie faţă de regimul preşedintelui Bashar Al-Assad, a declarat astăzi ministrul sirian de externe, Walid Mouallem.
''Vom lua măsuri importante împotriva oricărei ţări care va recunoaşte acest consiliu nelegitim'', a declarat Mouallem într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
Înfiinţat la sfârşitul lui august la Istanbul, CNS, care, reuneşte pentru prima dată toate tendinţele politice, regrupează îndeosebi comitetele locale de coordonare, sub egida cărora au loc manifestaţii, pe liberali, Fraţii Musulmani, mişcare interzisă de mult timp în Siria, precum şi partidele kurde şi asiriene.
Regimul sirian, confruntat de la jumătatea lunii martie cu o mişcare de contestare fără precedent, nu recunoaşte amploarea acestei mişcări şi acuză îndeosebi ''bandele armate'' de comiterea de asasinate pentru a destabiliza ţara.