Regimul Gaddafi continuă masacrul. Cine îl împiedică?

O criză umanitară în Libia ar atrage după sine o intervenţie armată a SUA şi a aliaţilor, avertizează surse de la Washington. Pe teren, situaţia se îndreaptă spre un astfel de scenariu.

Riscul unei catastrofe umanitare în Libia ar putea determina administraţia de la Washington să intervină militar în statul nord-african, dar un astfel de scenariu s-ar desfăşura numai sub auspiciile Naţiunilor Unite, a declarat un oficial american pentru revista "Time".

"Discuţia de spre o intervenţie militară care să însoţească o misiune civilă va trebui să aibă loc la New York prin intermediul Consiliului de Securitate", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului.

"Pentru moment ne concentrăm asupra eforturilor de asistenţă umanitară acordată celor care au nevoie. Dar astfel de misiuni, după căderea Zidului Berlinului, nu s-au limitat doar la protecţie, ci au cuprins şi intervenţii militare", a adăugat acesta.

"Nebunul" de la Tripoli

Primul motiv pentru care SUA şi aliaţii săi ar interveni militar este Muammar Gaddafi însuşi, a mai subliniat oficialul.

"Pornim de la premisa că el este nebun", a subliniat sursa citată, invocând interviul dat luni seară de Gaddafi. Liderul de la Tripoli susţinea că este iubit de tot poporul şi că fiecare libian şi-ar da viaţa pentru a-şi proteja conducătorul. Refuzul acestuia de a renunţa la putere şi la arsenalul armatei libiene, ajuns în bună parte în mâinile mercenarilor angajaţi pentru a reprima protestele, sunt două semnale de alarmă pe care Occidentul nu le poate ignora. "Esenţial este să îl înlăturăm de la putere", a subliniat oficialul american.

Acelaşi obiectiv a fost specificat răspicat şi de ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Susan Rice. "Vom continua să menţinem presiunea asupra lui Gaddafi până când acesta va renunţa la putere şi le va permite cetăţenilor libieni să se exprime liber şi să-şi hotărască singuri viitorul", a subliniat aceasta într-un interviu acordat postului ABC.

Scenariul unei intervenţii militare a fost sugerat şi de şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, luni, la Geneva, la reuniunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. "Nimic nu iese din discuţie atâta timp cât guvernul libian continuă să ameninţe şi să ucidă civili", a subliniat ea. Cu câteva zile înainte, ea ceruse imperativ liderului de la Tripoli să predea puterea.

Atacuri cu bombe şi refugiaţi

Situaţia din teren nu îi este deloc prielnică dictatorului libian. Agenţia ONU pentru refugiaţi a avertizat ieri că situaţia a ajuns într-un punct critic la graniţa dintre Libia şi Tunisia, unde mii de persoane se calcă în picioare pentru a părăsi ţara. Grănicerii tunisieni au fost nevoiţi să tragă mai multe focuri în aer pentru a putea controla o mulţime care forţa intrarea în Tunisia.

Pentru a facilita misiunea umanitară, oficialii de la Washington au discutat deja cu aliaţii despre posibilitatea deschiderii unui coridor pe teritoriul libian pentru evacuarea refugiaţilor. O astfel de decizie ar trebui însoţită şi de impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei pentru a evita orice tip de incidente armate. Potrivit BBC, proiectul creării unei astfel de zone este într-un stadiu avansat de discuţie între aliaţi, dar o eventuală decizie în acest sens va trebui supusă votului în Consiliul de Securitate.

Bombardamentele lansate de aviaţia militară libiană în ultimele zile asupra unor obiective interne provoacă astfel de temeri occidentalilor.

Într-un anunţ care s-a vrut un avertisment ferm adresat lui Gaddafi, Pentagonul a precizat luni că va reloca forţe navale şi aeriene în jurul Libiei. Două nave americane de război, USS Enterprise şi USS Kearsarge, la bordul cărora se află trupe specializate în luptă de gherilă, urmează să fie transferate din Marea Roşie în Mediterana.

Pe fondul tensiunilor din zonă, NATO a anunţat ieri debutul unor ample manevre navale în vestul Mării Mediterane, la care participă 3.500 de militari din 11 ţări. În paralel, un contingent de infanterie marină va desfăşura operaţiuni în zona de coastă a Spaniei. "Nimic nu iese din discuţie atâta timp cât guvernul libian continuă să ameninţe şi să ucidă civili.“ HILLARY CLINTON, secretar american de stat