Regimul din Bahrein zdrobeşte revolta. Clinton critică intervenţia trupelor străine

Forţele de securitate din Bahrein, spijinite de tancuri și elicoptere, au lansat azi-dimineaţă un asalt asupra protestatarilor antiguvernamentali stabiliţi într-o tabără de corturi în Piaţa Perlei, din capitala Manama. Cel puţin trei manifestanţi au murit, a anunţat opoziţia, în vreme ce autorităţile au precizat la rândul lor că trei poliţişti şi-au pierdut viaţa. Mai multe contingente militare ale ţărilor membre ale Consiliului de Cooperare din Golful Persic, printre care Arabia Saudită, au intrat luni pe teritoriul regatului Bahrein, la cererea guvernului. Dinastia regală sunnită Al-Khalifa se confruntă de o lună de zile cu protestele majorităţii şiite, care se consideră discriminată în ceea ce priveşte locurile de muncă, serviciile sociale şi serviciile publice.

Martori oculari au declarat azi că poliţia a folosit arme de foc împotriva manifestanţilor. Khalil Marzouk, deputat al puternicei mişcării şiite de opoziţie al-Wefaq, a acuzat forţele de securitate că „blochează accesul la mai multe spitale” şi că au încercuit anumite instituţii, între care al-Salmaniya, principalul spital din Manama. Potrivit unui alt deputat al mişcării, Ali al-Aswad, forţele de securitate au fost desfăşurate în satele şiite din jurul Manama, unde au avut loc ciocniri cu manifestanţii. Autorităţile au mers însă mai departe şi au anunţat închiderea Bursei, a şcolilor şi universităţilor în ţara unde regele a proclamat starea de urgenţă pentru a controla mai bine revolta populară. Șiiții sunt majoritari în Bahrein și presează de o lună de zile regimul sunnit al dinastiei regale Al-Khalifa, solicitând reforme. Cei mai mulți protestatari cer instaurarea unei monarhii constituționale, există însă și multe voci care doresc înlăturarea familiei regale din fruntea regatului.

Citicile SUA

Agențiile internaționale de presă spun că trupele străine nu par să fi participat la reprimarea protestelor. BBC a precizat mai devreme că forţele saudite rămân deocamdată în aşteptare. Soldaţii sosiţi în Bahrein fac parte din forţa comună a Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), denumit „Scutul peninsulei”, creat în 1984, notează AFP, citată de Agerpres. Statele membre ale Consiliului de Cooperare din Golf sunt Bahrein, Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Oman şi Qatar. Opoziţia a calificat intervenţia trupelor din ţările vecine drept o ocupaţie străină, iar Occidentul s-a arătat îngrijorat de evoluţia situaţiei din Bahrein. SUA şi ONU au îndemnat toate părţile implicate să manifeste reţinere şi să înceapă un dialog. Într-un interviu acordat azi CBS, secretarul american de stat, Hillary Clinton, a reiterat îngrijorarea SUA cu privire la intervenția trupelor din Golf. „Măsurile de securitate nu reprezintă un răspuns la aspirațiile și revendicările oamenilor care demonstrează”, a spus șefa diplomației americane. I-am informat pe partenerii noștri din Golf că „sunt pe o cale greșită”, a adăugat Clinton. Un regat important Washingtonul are motive să privească cu nelinişte evenimentele din Bahrein, care găzduieşte sediul cartierului general al Flotei a Cincea nord-americane în Golful Persic. Motive de îngrijorare are şi Arabia Saudită, ţară majoritare sunnită, cu o minoritate şiită ce reprezintă aproximativ 15% in populaţie. Analiştii cred că riscul de instabilitate în Arabia Saudită ar creşte dacă opoziţia şiită din Bahrein ar înlătura de la putere dinastia regală al-Khalifa. Comentatorii subliniază că atât SUA cât şi Arabia Saudită văd în regimul sunnit de la Manama o garanţie împotriva influenţei Iranului, majoritar şiit. Deloc întâmplător, zilele trecute, Bahreinul a anunţat că şi-a rechemat ambasadorul de la Teheran pentru a protesta faţă de criticile iraniene care vizau desfăşurarea forţelor Golfului în sprijinul guvernului. Analiștii au apreciat în ultimele zile că intervenția statelor arabe din Golf, conduse de familii regale sunnite, ar putea provoca un răspuns al Iranului, care îi sprijină pe șiiții din Irak și Liban.