Regimul de la Minsk va lupta şi cu morţii: Persoanele decedate vor putea fi cercetate penal şi trimise pe banca acuzaţilor

Semnal de alarmă față de dictatura lui Lukașenko. Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Camera inferioară a Parlamentului de la Minsk a adoptat un proiect de lege care va permite instituţiilor de drept să pornească dosare penale împotriva persoanelor decedate.

Prin proiectul de lege aprobat de parlamentarii belaruşi a fost modificat articolul din Codul penal cu privire la circumstanțele care exclud procedurile penale. Astfel, din categoria circumstanţelor care exclud începerea şi desfăşurarea urmăririi penale a fost exclus decesul părţii suspectate sau învinuite.

Totodată, urmărirea penală sau procesul de judecată va continua chiar dacă învinuitul va deceda pe durata desfăşurării procesului.

Cine va cădea sub incidenţa noii legi

Potrivit amendamentelor la Codul penal din Belarus, va fi posibilă inițierea de dosare împotriva persoanelor decedate în temeiul articolelor privind infracțiunile care nu au un termen de prescripție - de exemplu, pregătirea sau purtarea unui război de agresiune, terorism, genocid, ecocid, încălcare a legile şi obiceiurile războiului.

Rudele decedaţilor vor fi chemate pe banca acuzaţilor

Conform modificărilor, rudele vor putea reprezenta interesele persoanei decedate în instanță. Pentru a face acest lucru, ei vor trebui să depună o cerere. În cazul în care rudele decid să nu participe la proces sau nu au putut fi găsite, interesele acuzatului vor fi reprezentate de un avocat desemnat din oficiu.

Cum autorităţile de la Minsk justifică noua lege

Agenţia de presă Belta din Belarus precizează că modificările la Codul penal au fost pregătite de Procuratura Generală, care din 2021 efectuează „un studiu al circumstanțelor genocidului poporului belarus în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și în perioada postbelică” pentru pentru a-i identifica pe cei implicați în genocid și a-i urmări penal.

Legea va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Consiliul Republicii (camera superioară a parlamentului) și semnată de Alexandru Lukașenko.