Editura Evenimentul si Capital

Regie de 23 August pentru Ceaușescu: O „sărbătoare” între istorie și fițe

14-08/-mg-7607-01a-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 1488 Vizualizari

În ultimii ani ne-am obișnuit deja: dacă e 1 Mai sau 23 August, sau altă „sărbătoare” cu iz comunist, DJ-ii se pregătesc pentru încălzirea atmosferei cu șlagărele „Epocii de Aur” - autentice, ori remixate, iar animatoare-pionier se pregătesc pentru „senzații tari, românești”.

Comunismul s-a mutat în cluburi, există petreceri cu „temă comunistă”, așa cum există parcurile Disneyland. Simbolurile ideologice au devenit „funny”, cântecele muncitorești de altădată sunt „cool”, ba chiar „cool- te”.

La nivel mondial, marketing nu mai înseamnă demult doar comerț cu lucruri utile, ci și comerț cu simboluri, cu amintiri, pornind de la „icon-urile” comuniste precum secera și ciocanul, steaua roșie sovietică, Che Guevara, schele, macaralele, furnale, etc. Toate au intrat pe mâna graficienilor, care leau imprimat un stil actual și le-au pus în slujba promovării brandurilor.

Foloseau prilejul

„În perioada pre-decembristă sărbătorile erau puține, ca și zilele libere, doar duminica. Prin urmare erau festiviste și gustate din plin de oamenii muncii de la orașe și sate”, este de părere criticul de modă Alin Gălățescu.

„După ce erau târâți cu forța la renumitele demonstrații de 23 August, oamenii se duceau la petreceri câmpenești. Toate aceste monstruoase petreceri câmpenești atât de hulite, dar și degustate de mulți, își au originea în acele pseudoevadări. Că era demonstrație sau nu, oamenii foloseau prilejul ca să se adune. Cu nici o altă ocazie nu erau admise adunările. Să nu uităm că tocmai o astfel de adunare, de incriminare, zisă, atunci, a făcut posibilă revolta din decembrie 1989. Știau ei ce știau...”, explică stilistul.

„Trăiască 23 August!”

Alin Gălățescu subliniază că așa se ajungea la o formă distractivă, dar oficială de frondă și la geneza sărbătorilor la fel de „muncitorești” de azi. „Doar centrul de interes și amploarea sunt schimbate. Acum 23 August e eclipsat de 1 Mai - din nou oficial „al oamenilor ce muncesc” și de praznicele bisericești. Avem deci azi un 23 August ridicat la scară și dus la parametri și mai înalt toxici: primitivism, muzică proastă și tare, mizerie, înghesuială, chiul, festivism... România - o patrie în care 23 August a fost pe rând un act de eroism și o scurtare a celui de-al Doilea Război Mondial. O dezlegare la carne și muzică, o captură a oamenilor cu munca, nu cu mintea, o debușare a esențelor unice de românism plenar... Trăiască 23 August! Nemuritor și profund băștinaș...”

Cunoscutul om de televiziune Octavian Ursulescu face o analiză mai amplă a „fenomenului”, pe ideea că dacă e vorba de fițe, „ele trebuie legate mai degrabă de modul cum este sărbătorită și percepută în prezent Ziua Națională, 1 Decembrie, îndeosebi de către cei tineri”.

Simona Halep, anunt despre VOTUL la europarlamentare! Unde va VOTA cea mai buna jucatoare de tenis din Romania

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI