Justiția elvețiană pare hotărâtă să afle tot adevărul despre fostul rege al Spaniei Juan Carlos. După mărturiile obținute cu privire la sumele colosale primite de fostul rege din partea Arabiei Saudite, procurorul-șef din Geneva a înregistrat acum o nouă mărturisire, la fel de șocantă.
„În 2010, regele emerit al Spaniei, Juan Carlos, a fost la Geneva pentru a înmâna aproape 1,9 milioane de dolari (1,7 milioane de euro) – un cadou pe care l-ar fi primit de la regele Bahrain - lui Arturo Fasana, managerul contului său de la banca privată Maribaud, potrivit declarațiilor făcute de Fasana în fața procurorului șef al Genevei, Yves Bertossa”, afirmă ziarul spaniol El Pais.
Justiție elvețiană investighează de mai multă vreme o fundație din Panama, numită Lucum, al cărui principal beneficiar pare să fie fostul monarh spaniol.
În timpul investigației, procurorul elvețian Bertossa a oferit autorităților spaniole informații despre o donație de 100 de milioane de dolari din partea Arabiei Saudite către un cont elvețian deținut de Juan Carlos. Pe 7 aprilie 2010, s-a mai făcut o depunere în acel cont în valoare de 1.895.250 USD (1,7 milioane EUR), . De data aceasta, banii par să fi fost un cadou al conducătorului Bahrain, Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa.
În octombrie 2018, procurorul elvețian a luat declarații de la administratorul fondului -Arturo Fasana, care este cercetat pentru presupusa spălare de bani. Fasana a fost întrebat despre originea banilor și motivele pentru care Juan Carlos a primit 1,9 milioane dolari la 7 aprilie 2010 de la conducătorul Bahrain. Administratorul fondului a răspuns că Juan Carlos este foarte apreciat în țările din Golf și că, în timpul unei călătorii de întoarcere din Abu Dhabi, monarhul spaniol a oprit la reședința lui Fasana din Geneva pentru prânz. „Mi-a spus că a primit 1,9 milioane de dolari de la sultanul Bahrain, care i-a oferit acești bani”, a mărturisit el.
Fasana a spus că a întrebat banca Mirabaud dacă banii ar putea fi depuși și a primit un răspuns afirmativ, după care Juan Carlos s-a prezentat la el acasă cu o valiză plină de bani. Javier Sánchez-Junco, avocatul care-l reprezintă pe Juan Carlos, a refuzat să comenteze acuzațiile.
În cadrul anchetei, acum câteva săptămâni, procurorii au luat declarații și de la Yves de Mirabaud, care era președintele băncii la aceea vreme. Banca face și ea acum obiectul unei investigații, alături de Fasana, avocatul Dante Canónica și Corinna Larsen, iubita din acea vreme a regelui spaniol.
Ca să scape de eventuale neplăceri, actualul rege, Felipe al VI-lea a anunțat recent că renunță la orice moștenire de la tatăl său. Asta după ce în presă au apărut știri că el însuși ar fi fost unul dintre beneficiarii fundației.
Bahrain, o țară de numai 712 kilometri pătrați, cu o populație de aproximativ 1,2 milioane și un PIB pe cap de locuitor de două ori mai mare decât Spania, se află între Arabia Saudită și Qatar. Juan Carlos a vizitat Bahrain în 2014 împreună cu trei miniștri spanioli și o delegație de 15 lideri de afaceri, ca parte a unui tur al celor șase țări care alcătuiesc Consiliul de Cooperare al Golfului.
Scopul călătoriei a fost să atragă investiții și contracte pentru Spania. În aprilie 2016, Juan Carlos a participat la Marele Premiu de Formula 1 din Bahrain și s-a întâlnit cu regele Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa.
Până acum nu s-a stabilit de ce a primit regele Spaniei acești bani de la conducătorii din Golf. E posibil ca acesta să fi fost obiceiul, ceea ce înseamnă că Juan Carlos n-a fost singurul european copleit cu asemenea daruri.