Regele Abdullah al Iordaniei a afirmat duminică, în cadrul unei întrevederi cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, că se așteaptă de la autoritățile din Washington să reconstruiască "încrederea" în direcția unei soluții cu două state în Israel, după ce președintele Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala țării
Regele Abdullah, din dinastia hașemită, este custodele locurilor sfinte musulmane din Ierusalim, ceea ce face ca autoritățile de la Amman să fie deosebit de sensibile la orice schimbare de statut a orașului.
În timp ce Pence se afla în fața sa, în palatul regal, regele Abdullah a declarat că Iordania consideră conflictul dintre Israel și Palestina ca fiind o "potențială sursă majoră de instabilitate".
Domnia sa și-a exprimat opinia cu privire la acest subiect de mai multă vreme: o astfel de decizie privind Ierusalimul "nu este rezultatul unei soluționări globale a conflictului palestiniano-israelian". De asemenea, regele a reiterat că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala unui viitor stat palestinian.
"Sperăm că Statele Unite vor veni în întâmpinarea părților implicate și vor găsi calea potrivită pentru a găsi o soluție în aceste condiții dificile", a declarat regele.
La finalul vizitei sale, domnul Pence a declarat reporterilor că "a fost de acord să nu fie de acord" cu regele Abdullah cu privire la impactul deciziei lui Trump.
"Pentru noi, Ierusalimul este un element cheie în ceea ce-i privește pe musulmani, creștini, precum și pe evrei. Reprezintă cheia păcii în regiune, precum și cheia care le va permite musulmanilor să lupte eficient contra uneia din principalele cauze ale radicalizării ", a declarat acesta.
Oficialii iordanieni se tem că decizia lui Trump a compromis șansele de reluare a discuțiilor de pace arabo-israeliene, pe care regele Abdullah a încercat să le reînceapă.