Regele Carol I și misterele Republicii de la Ploiești. Evenimentul istoric

Regele Carol I și misterele Republicii de la Ploiești. Evenimentul istoric Sursa foto: EVZ

În ciclul de emisiuni dedicate istoriei, astăzi, vineri 23 februarie, Dan Andronic și invitatul său, istoricul Alex Mihai Stoenescu discută despre începuturile domniei Regelui Carol I.

Regele Carol I al României marchează o perioadă crucială în istoria modernă a țării, caracterizată prin transformări semnificative și eforturi de modernizare și consolidare statală. Carol I, născut Prințul Karl de Hohenzollern-Sigmaringen, a ajuns în România în 1866, într-un context european și intern tumultuos, preluând domnia într-un moment în care națiunea căuta să-și consolideze independența și să se modernizeze.

Regele Carol I al României. Ascensiunea la tron

Carol I a fost ales Domnitor al României la 20 aprilie 1866, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (Moldova și Țara Românească), în urma unei lovituri de stat. Alegerea sa a fost parte a unui plan ambițios al elitelor politice românești de a aduce un prinț dintr-o casă domnitoare europeană, în speranța că acesta va aduce stabilitate, recunoaștere internațională și progres.

Reformele inițiale

De la început, Carol I s-a angajat într-un amplu program de reforme interne, având ca scop modernizarea țării. Printre primele sale inițiative s-au numărat reformele administrative, juridice și economice. A pus accentul pe consolidarea autorității statului, modernizarea armatei, dezvoltarea infrastructurii, inclusiv construirea de căi ferate, și încurajarea educației. De aici va veni și opoziția puternică, concretizată într-o tentativă de răsturnare a sa. Cunoscută ca Republica de la Ploiești, mișcarea anti-dinastică, inițiată de liberali avea să fie sortită eșecului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce? Aflați din emisiunea de astăzi, de la jurnalistul Dan Andronic și istoricul Alex Mihai Stoenescu. De la ora 12.00 pe canalul de YouTube Hai România și pe paginile de Facebook ale Evz și Capital.