Se pregătesc proteste de amploare la Londra şi în tot Regatul Unit împotriva deciziei premierului Boris Johnson de a suspenda Parlamentul tocmai în preajma datei Brexitului.
Regatul Unit e împărţit în două. Unii strigă că e lovitură de Stat, alţii îşi pun încrederea în premierul conservator Boris Johnson, care vrea Brexitul cu orice preţ până în 31 octombrie. Ieri, sute de persoane şi-au dat întâlnire pe Downing Street nr 10 pentru a cere liderului conservatorilor să ''oprească lovitura de Stat''.
"Suntem gata să ocupăm podurile şi să blocăm străzile'', au făcut cunoscut cei din gruparea de stânga Momentum, apropiată opoziţiei laburiste. Michael Chessum, organizatorul campaniei. "O altă Europă este posibilă", spune: "este unicul instrument pe care contăm pentru a obliga guvernul să schimbe macazul".
Acţiunile legale, deocamdată, s-au dovedit ineficace. La tribunalul din Edimburgh s-a respins recursul prezentat de partidul naţionalist scoţian împotriva deciziei premierului de a suspenda activitatea Camerelor parlamentului britanic timp de 5 săptămâni, exact până la data "divorţului" dintre Londra şi Bruxelles.
Astfel, în timp ce pe site-ul Parlamentului petiţia împotriva avizului extins al Reginei a adăugat mai mult de 1,5 milioane de semnături, ieri britanicii se pregăteau să coboare în Piaţă în 30 de oraşe, de la capitală până la Aberdeen, de la Swansea la Manchester şi Belfast, pentru "a apăra democraţia". Mulţimea cea mai numeroasă s-a adunat la sediul primului ministru, fluturând steaguri ale UE şi intonând în cor "Boris, să-ţi fie ruşine!".
Cu toată vânzoleala, partidul premierului rămâne în frunte în sondaje. Potrivit ultimei dezvăluiri a YouGov ( o companie internatională britanica de cercetare de piata bazata pe Internet), conservatorii ar fi pe locul 1 cu 33% din preferinţe, depăşind laburiştii cu 10 procente. Parlamentarii "au promis să respecte mandatul dat de popor, au promis să urmeze Brexitul şi sper că o vor face", a spus Johnson la Sky News. "Dacă n-o facem, vom provoca daune încrederii acordate de popor politicii", a ameninţat el comentând despre o iminentă neîncredere în Parlament.
Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei, speră să rupă fragila majoritate care îl susţine pe primul ministru conservator care a preluat puterea de la Theresa May şi, mai speră să prelungească până la extrem o tentativă de a pune Europa cu spatele la zid pentru a ajunge până la urmă la un compromis care să satisfacă ambele tabere din dispută, titrează Il Giornale.
De la Bruxelles, însă, vin acuze spre Londra că nu a prezentat încă nicio "propunere concretă". Mingea este deci la negociatorul şef al guvernului englez, David Frost, care în următoarele săptămâni este aşteptat în capitala belgiană pentru a defini noua înţelegere. Printre "nodurile" ce trebuie desfăcute este acela al graniţei cu Irlanda de Nord, pentru a menţine o frontieră deschisă, problemă asupra căreia Comisia Europeană aşteaptă paşi înainte convingători.