REFUZUL persoanelor de a se prezenta la AUDIERILE COMISIEI DE ANCHETĂ riscă ÎNCHISOAREA de la 8 zile la 3 luni
Editura Evenimentul si Capital

REFUZUL persoanelor de a se prezenta la AUDIERILE COMISIEI DE ANCHETĂ riscă ÎNCHISOAREA de la 8 zile la 3 luni

Autor: | | 0 Comentarii | 999 Vizualizari

Președintele Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial, deputatul PSD, Oana Florea, a prezentat, luni, proiectul de lege a comisiilor de anchetă. Acest proiect este asumat doar de Florea, urmând ca mâine să îl prezinte membrilor comisiei de anchetă, iar după aceea să intre în circuitul parlamentar.

Comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 va discuta, marți, raportul final.

„Mâine, la ora 12:00, Comisia de anchetă pentru alegerile din 2009 va discuta raportul final. Astăzi nu voi vorbi despre elemente de țin de raportul final al Comisiei de anchetă. Vreau să vă spun că în urma activității mele de președinte al acestei Comisii, am descoperit lucruri care nu funcționează și este nevoie să fie schimbate. Tocmai de aceea am un proiect de act legislativ care va schimba, cu siguranța, activitatea comisiilor de anchetă viitoare”, a declarat Oana Forea, în debutul conferinței de presă.

De asemenea, președintele comisiei de anchetă a prezentat și legislația altor state membre din UE cu privire la activitatea comisiilor de anchetă, însă fără a le prelua în legislația românească, pentru că țara noastră nu este pregătită pentru ele.

„Vreau să spun care este contextul legislativ în Europa pentru a înțelege unde vrem și noi să ajungem. Am încercat să găsesc un punct comun între legislațiile țărilor membre ale UE și să-l aliniez la sistemul nostru constiuțional. Nu am preluat aceste prevederi întrucât mi se păre că România nu este pregătită pentru ele. Și, cu siguranță, s-ar fi spus că Parlamentul dorește să își aroge puteri pe care nu le are. Dar am vrut să arat că în țări cu democrație veche, cu legi peste 100 de ani, există instrumente specifice pe care o comisie de anchetă le poate folosi în aflarea adevărului. Mai mult decât atât, există o colaborare naturală între Parchete și comisiile de anchetă, întrucât în Belgia un procuror de nivel de Curte de Apel colaborează cu președintele comisiei de anchetă pentru a pune în aplicare deciziile acestei comisii.”, a mai spus deputatul PSD.

Exemple de țări date de Oana Florea în ceea ce privește audierea persoanelor în Comisia de anchetă.

- În Spania "toți cetățenii spanioli sau cu altă cetățenie, rezidenți pe teritoriul Spaniei sunt obligați să se prezinte personal pentru a furniza informații, în fața comisiilor de investigații înființate la nivelul Camerelor Legislativului";

- În Belgia "orice persoană poate fi interogată ca martor (…) toate persoanele citate la interogatorii în calitate de martori care nu respectă obligațiile stipulate în citație sunt sancționate cu pedeapsa închisorii de la 8 zile la 6 luni sau cu amenda între 500 și 10.000 euro";

- În Bulgaria "toate organismele guvernamentale, oficialii și funcționarii guvernamentali sau ai administrațiilor locale, precum și alte persoane au obligația de a furniza informațiile și documentele necesare unei investigații, anchete sau audieri, chiar dacă acestea sunt încadrate în categoria informațiilor sau documentelor secrete";

- În Franța "raportorii comisiei au dreptul de a obține toate documentele, cu excepția celor care au un caracter secret și privesc siguranța națională, afacerile externe, securitatea națională internă și externă și sub rezerva separației puterilor în stat. Comisia de anchetă poate solicita audierea oricărei persoane a cărei mărturie o consideră utilă; persoana care refuză să se prezinte în fața comisiei de anchetă sau care refuză să depună mărturie sub jurământ, este pasibilă de închisoare de doi ani și o amendă de 7500 E".


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate