Orice om este bine-venit sa se stabileasca in Arhipelagul Svalbard. Doar romanii au fost respinsi, pentru ca nu erau buni de nimic.
Unul dintre cele mai primitoare locuri din lume se afla chiar la capatul ei. Este vorba despre Arhipelagul norvegian Svalbard, situat in Oceanul Arctic, dincolo de Cercul Polar. Cei care doresc sa ajunga si, eventual, sa se stabileasca acolo nu au nevoie nici de viza, nici de permis de sedere, informeaza AFP.
Acest lucru face ca in principalul oras din Svalbard, Longyearbyen, sa convietuiasca circa 1.800 de persoane de 30 de nationalitati. Pe strazi poti intalni mineri rusi si chinezi, comercianti iranieni expulzati de autoritatile norvegiene, cercetatori occidentali sau maseuze din Thailanda.
De altfel, cei 60 de thailandezi constituie cea mai importanta minoritate din Longyearbyen. Primele sosite aici au fost cateva femei pe care turistii norvegieni le-au intalnit in timpul vacantelor petrecute in Thailanda. Ulterior, ele i-au convins si pe alti compatrioti de-ai lor sa vina la capatul lumii. „La inceput eram congelat, nu imi placea Arhipelagul Svalbard”, marturiseste Pranom Ubonrat, un thailandez de 48 de ani.
Clima este destul de aspra aici, temperaturile medii fiind de -12 grade Celsius pe timp de iarna. In plus, timp de peste doua luni, locuitorii din Svalbard traiesc intr-o obscuritate aproape totala, absenta luminii solare facandu-le traiul si mai dificil.
De obicei, nimeni nu se naste si nimeni nu moare in arhipelag. Femeile insarcinate si batranii suferinzi sunt trimisi pe continent cand li se apropie sorocul. „Anul trecut s-a nascut o fetita inainte de termen, apoi si un baietel. Au fost primii copii nascuti aici dupa 15 ani”, spune un reprezentant al autoritatilor locale.
Romanii nu s-au adaptat
Arhipelagul Svalbard i-a atras si pe cativa romani, care au abandonat tot ce aveau in tara pentru a-si incerca norocul aici, relateaza AFP. Insa unde cei mai multi straini au reusit sa se adapteze, romanii au esuat lamentabil. Pentru ca nu stiau limbi straine si nici nu erau prea priceputi, ei nu au fost in stare sa-si gaseasca de lucru si nici locuinte. In cele din urma, au ramas fara bani si au fost trimisi inapoi in Romania.
ARHIPELAGUL TUTUROR
Mai multi ursi decat oameni
Arhipelagul Svalbard este cea mai nordica parte a Regatului Norvegiei, are o suprafata de 62.000 de kilometri patrati si 2.400 de locuitori. Potrivit unui acord din 1920, cetateni din toate cele 48 de state semnatare ale documentului, printre care si Romania, au dreptul de a se stabili aici si au acces egal la resursele din zona.
Teritoriul ii atrage in principal pe aventurieri si pe solicitantii de azil care nu sunt primiti in alta parte. Pentru a se apara de cei aproximativ 3.000 de ursi polari, acestia nu ies din casa fara pusti, pe care le lasa la intrarea in magazine sau baruri. Svalbard este vizitat de aproximativ 71.000 de turisti in fiecare an.