Reforma pensiilor speciale a ajuns în Parlament. Guvernul cere adoptarea legii în regim de urgență

Reforma pensiilor speciale a ajuns în Parlament. Guvernul cere adoptarea legii în regim de urgență Sursa foto: Arhivă EVZ

Proiectul de reformă a pensiilor speciale va fi dezbătut în procedură de urgență în Parlament. Măsura este menită să scurteze termenele pentru adoptare a legii precum și pe cele menite sesizării Curții Constituționale. Proiectul de lege a fost amânat de Ministerul Muncii până în ultimele zile ale anului trecut, când a fost aprobat în Guvern.

Biroul Permanent al Senatului a fost de acord cu propunerea venită de la Guvern și va discuta în procedură de urgență proiectul legislativ privind reforma pensiilor speciale. Legea a fost adoptată în Executiv în ultimele zile ale anului trecut după ce Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi a tergiversat finalizarea documentului.

Acum, coaliția de guvernare insistă că acest act normativ trebuie adoptat pe repede înainte în parlament, fără prea multe dezbateri parlamentare. Aceasta. deși este o lege extrem de importantă care a născut numeroase dezbateri în societatea românească. Există suspiciunea că, în realitate PSD și PNL nu doresc o reformă reală a pensiilor speciale.

Așadar, unele termene pentru dezbatere vor fi scurtate, față de procedura normală. De exemplu, termenul în care va putea fi sesizată Curtea Constituțională, în cazul acestei legi a fost scurtat de la cinci zile, cât era în procedura normală, la doar două.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv

Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv, dar a avut mai multe obiecții pe acest proiect de lege. Una dintre aceste obiecții vizează faptul că în expunerea de motive, inițiatorul s-a oprit doar la motivarea pensiilor magistraților, deși proiectul este mult mai complex. De asemenea, nu a fost luat în calcul impactul economic al legii. Cei de la Consiliul Legislativ avertizează ă dintre categoriile de pensii speciale discutate, doar cele ale magistraților vor fi recalculate, ceea ce poate reprezenta o discriminare.

„Pentru persoanele aflate deja în funcție în aceste sisteme, intervențiile asupra soluțiilor legislative în vigoare care confirmă regimul juridic instituit în urmă cu 18 ani prin Legea nr 303/2004, vor fi de natură să aducă singure atingere principiului securității juridice, al neretroactivității și al nediscriminării, deoarece prin textele preconizate pentru art. I pct. 1 referitor la art 211 alin (1), pct. 3 referitor la abrogarea alin. (2) al art 211 din Legea nr 303/2022, pentru art II și III se intervine atât asupra cuantumului pensiei (chiar și asupra cuantumului pensiei aflate în plată), cât și asupra condițiilor de pensionare”, arată Consiliul Legislativ.

Experții cred că legea va pica la CCR

Unii experți atrag atenția că felul în care a fost gândită această lege, de către Ministerul Muncii, mai ales prin elementul recalculării pensiilor speciale aflate în plată, s-ar putea solda cu un eșec. Aceasta deoarece Curtea Constituțională a respins toate inițiativele care ar fi dus la diminuarea veniturilor „specialilor”.

„O să aibă procese și o să se întâmple ca până acum. Eu nu știu dacă va trece de Curtea Constituțională dacă există o prevedere a recalculării pensiilor de serviciu. Uitați-vă și pe deciziile anterioare. Eu cred că se poate corecta și fără recalculare. Ar putea fi o impozitare cuminte, înțeleaptă”, a explicat Petre Lăzăroiu, fost judecător la CCR.