Referendumul pro-Europa îi este favorabil Maiei Sandu. Sondajul care arată direcția dorită de moldoveni

Referendumul pro-Europa îi este favorabil Maiei Sandu. Sondajul care arată direcția dorită de moldoveni

Referendumul pro-Europa. Electoratul din Republica Moldova, în majoritate, este alături de Maia Sandu, într-un an fundamental pentru viitorul țării. Este vorba despre alegerile prezidențiale, dar și organizarea referendumului în urma căruia trebuie să se consfințească decizia de a rămâne pe drumul european. Ceea ce înseamnă și îndepărtarea de influența nefastă a Rusiei.

54% dintre cetățenii din Republica Moldova sunt de acord ca alegerile prezidențiale să fie organizate în același timp cu referendumul privind integrarea europeană, relevă ultimul Barometru socio- politic, realizat de IMAS Moldova, la comanda Independent news, în luna mai.

Este vorba de o creștere semnificativă a favorabilității față de acest subiect cu 10 procente. În comparație cu luna februarie (44 față de 54%), semn că strategia menită a o ajuta pe Maia Sandu, prin mobilizarea la urne a electoratului pro-european, să câștige un nou mandat de președinte dă roade.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referendumul în Republica Moldova

O creștere cu 11 procente a favorabilității se înregistrează și în ceea ce privește percepția publică față de organizarea referendumului pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Dacă, în luna februarie, 44% erau de acord cu acest luucru, în prezent 55% au dat un răspuns favorabil.

Populația adultă a Republicii Moldova este împărțită perfect în două blocuri atunci când vine vorba să atribuie Maiei Sandu responsabilitatea pentru situația actuală din țară. 48% spun că actuala președintă este responsabilă în „mică” și foarte mică măsură/deloc”, în timp ce 48% susțin că Maia Sandu este responsabilă în „mare” și în „foarte mare măsură”. 4% nu știu ce să răspundă sau au refuzat să o facă.

De asemenea a crescut și numărul celor care cred că Maia Sandu, pe parcursul mandatului său, a fost preocupată de problemele interne ale țării. În februarie, 32% credeau că acest lucru s-a întâmplat în „mare” și „foarte mare măsură”, în timp ce în prezent procentul a crescut la 39%. De asemenea a scăzut, de la 66 la 56%, procentul celor care au răspuns „în mică” și „foarte mică măsură/deloc”.

sursa: independentnews.ro