REFERENDUMUL FRAUDAT. Complicii lui Liviu Dragnea au contestat condamnarea. Judecători: „Au recunoscut fapta, nu le putem da achitare!”

REFERENDUMUL FRAUDAT. Complicii lui Liviu Dragnea au contestat condamnarea. Judecători: „Au recunoscut fapta, nu le putem da achitare!”

Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ, trimişi în judecată în dosarul "Fraudă la referendum", sunt citaţi mâine la Completul de cinci judecători ai Curţii Supreme. Instanţa supremă i-a condamnat, pe 27 ianuarie, la câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pe Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ şi le-a stabilit acestora un termen de încercare de trei ani şi patru luni, dar cei doi au contestat-o.

Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ  au fost judecaţi separat de ceilalţi 73 de inculpaţi, prin procedura simplificată, după ce şi-au recunoscut vinovăţia. DNA a cerut judecătorilor, în 24 ianuarie, condamnarea soţilor Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ la pedepse cu suspendare, arătând că aceştia nu erau instruiţi din punct de vedere legal şi că la nivel rural nu se cunoaşte atât de bine practica de votare.

Motivarea condamnării

„Evenimentul zilei” vă prezintă pasajele relevante ale instanţei care a decis condmnarea celor 2. Completul a  fost format din judecătoarele: Lavinia Lefterache, Lucia Rog şi Corina Jîjîie.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Instanţa constată, faţă de declaraţiile inculpaţilor de recunoaştere a faptelor şi declaraţiile martorilor care confirmă lipsa semnăturilor pe lista electorală ţinută de Preduţ Marius Marinel şi Preduţ Simona Cristina, că probele administrate în cursul urmîriii penale sunt suficienet pentru a stabili că fapta există, constituie infracţiunea prevăzută de art. 5 din legea nr. 3/2000, având pericolul prevăzut de legea penală şi elementele descrise de norma de incriminare şia  fost săvârşită de inculpaţi, astfel că este incidentă procedura prevăzută de artr. 320.1 cod procedură penală. (n.r. reducerea cu o treime a pedepsei)
  • În ceea ce prveşte soluţia cerută de apărare, de achitare a inculpaţilor, instanţa constată că aplicarea procedurii simplificate a judecăţii în cazul recunoaşterii vinovăţiei, reglementată de art 320.1 alineatul 4 cod procedură penală,  instanţa de judecată soluţionează latura penală atunci când din probele adminustrate în cursul urmării penale reyultă că fapta există, constituie infracţiune şia  fost săvârşită de inculpat, iar potrivit alineatului 8 al aceluiaşi articl, instanţa respinge cererea atunci când constată că din probele administrate în cursul urmării penale nu sunt sufiecite pentrua  stabili că fapta există, constituie infracţiune şia  fost săvârşită de inculpat, în acet caz instanţa continuând judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun.
  • În considerarea procedurii aplicate limitle de sancţiune se reduc cu o treime, ajungând la o pedeapsă de la 1 an şi patru luni la 4 ani şi 8 luni.
  • La individualizarea sancţiunii care urmează să fie aplicată în concret fiecăruia dintre cei doi instanţa va avea în vedere forma tipică a infracţiunii, lipsa antecedentelor penale şi numărul de 8 voturi de pe lista electorală recunoscute a fi modificate de către cei doi, astfel încât va aplica o pedpeasă egală cu minimul prevăzut de lege, de 1 an şi 4 luni de închisoare.

Dragnea: "Nu au ei ce să declare despre mine"

În 10 ianuarie, avocatul celor doi solicitase instanţei să îi judece prin procedura simplificată, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, în care se arată că inculpatul recunoaşte integral acuzaţiile ce i se aduc de către anchetatori, iar în acest context i se scade o treime din pedeapsa ce va fi aplicată. Liviu Dragnea declara atunci, la ieşirea din sala de judecată, că nu se teme de declaraţiile pe care le vor da cei doi inculpaţi care vor să admită acuzaţiile DNA. Dragnea preciza că nu-i cunoaşte pe cei doi şi că aceştia nu au de unde să-l cunoască pe el. "Nu au ei ce să declare despre mine", spunea Dragnea.

A recunoscut frauda

În faţa judecătorilor, Marius a explicat că frauda a fost pusă la cale într-o sală de sport din localitatea Piatra- Olt, unde erau mai mulţi lideri USL locali, printre care primarul, viceprimarul şi consilierul PSD, Constantin Diţă (trimis în judecată în acest dosar). "Au fost prezenţi toţi preşedinţii secţiilor de votare. Am primit instrucţiuni, spunându-ne că cei care sunt în străinatate să fie trecuţi pe listele suplimentare. Ne-au spus că nu ni se va întâmpla nimic, pentru că toată lumea de sus este a PSD-ului", a povestit Marius. După întâlnire, edilii oraşului i-au invitat pe toţi la un bar de lângă primărie, unde i-au servit cu suc şi cu bere. "Invitaţia a fost făcută de domnul vice şi domnul primar şi tot ei sunt cei care au plătit", a completat tânărul. Aceste infomaţii au fost confirmate de Simona. În continuarea declaraţiei, Marius a explicat cum consilierul Diţă le-a adus în ziua votului, pe 29 iulie, o listă în care erau trecute datele unor persoane care erau în străinătate.

Prea multe voturi

Încă o dată, el a primit asigurări de la Diţă să stea liniştit pentru că "toată lumea este pesedistă şi nu vom păţi nimic". Atunci când urna mobilă a fost solicitată, Marius băga voturile în urnă, iar Simona completa listele suplimentare şi semna în locul "votanţilor". "La finalul zilei s-a constatat că voturile din urnă sunt mai multe decat persoanele care au votat. Eu am dedus că doamna preşedinte de secţie a luat această decizie, ca cineva să semneze în numele unor persoane, pentru a se realiza o egalitate semnături-voturi", a spus Simona. Marius a explicat că a făcut acest lucru "crezând că îi va fi bine". "Nu voiam să intru în politică, voiam doar să mă bag în seamă. E satul mic, aveam nevoie de o adeverinţă ceva, aşa m-am făcut cunoscut de cei de la primărie", a completat tânărul.