Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schäuble, pare să se fi răzgândit în ceea ce privește răspunsul la referendum și susține votul „Nu” - un nu la adresa ofertei creditorilor internaționali.
The Gardian scrie că investitorii din întreaga lume așteaptă cu sufletul la gură rezultatul votului de azi, un referendum care reprezintă cea mai mare provocare la adresa monedei euro, de la adoptarea sa până acum.
După cinci luni de confruntări directe între guvernul de stânga extremă, condus de Alexis Tsipras, și creditorii externi și doar cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor în Grecia, unul dintre cei mai „dur” dintre creditori pare să-și fi flexibilizat poziția. Ministrul german de Finanțe, care era până acum chiar mai strict decât cancelarul Angela Merkel în ceea ce privește criteriile ce trebuie îndeplinite de Grecia pentru ca țara să primească noi finanțări, a declarat într-un interviu pentru Bild că grecii au de ales duminică între „păstrarea euro sau renunțarea temporară la moneda europeană”.
Economiștii au vorbit în ultima perioadă despre faptul că Grecia ar putea reveni, pentru o perioadă, la moneda națională, drahma, până când economia se înzdrăvenește.
În timp ce farmaciștii din Atena au spus că guvernul a raționalizat distribuția de medicamente și au apărut temeri legate de lipsa unor alimente, ministrul german al celei mai mari economii europene a spus: „Este clar că noi nu vom lăsa Grecia în urmă”. Declarația pare să favorizeze votul pentru „Nu”, precizează sursa citată.
Pe de altă parte, cu puțin timp înaintea votului, ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, a acuzat creditorii Atenei că ar fi teroriști. „De ce ne-au forțat să închidem băncile”, a întrebat el într-un interviu publicat de ziarul spaniol El Mundo. „Pentru a strecura teama în sufletele oamenilor, iar răspândirea fricii se numește terorism”, a spus oficialul grec.
Mitinguri de susținere a Greciei au avut loc în câteva capitala europene, sâmbătă. De asemenea, ele au avut loc în orașe britanice precum Londra, Liverpool și Edinburgh.